مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

821
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

123
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

3

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تولید لاین های متحمل به سطوح بالای شوری در جو با استفاده از تنوع سوماکلونی

صفحات

 صفحه شروع 367 | صفحه پایان 377

چکیده

 این تحقیق به منظور ایجاد لاینهای پر محصول و متحمل به شوری از رقم با عملکرد بالا ولی حساس به شوری (والفجر) همچنین ایجاد لاینهای با تحمل گسترده و بالا به شوری از ارقام با تحمل نسبی به شوری (افضل, آشار و آریگاشار) با استفاده از تنوع سوماکلونی انجام گردید. در این بررسی غلظتهای مختلفی از نمک کلروسدیم (3, 4, 5, 6, 8, 10 گرم در لیتر) و ترکیبی از املاح کلرور سدیم و کلرید کلسیم (به ترتیب 5/6 و 5/3 گرم در لیتر) در محیطهای کشت حاوی کالوس ارقام مختلف جو مورد استفاده قرار گرفت. جنینهای نارس و رسیده چهار رقم جو ذکر شده با سنین مختلف 16 ,18, 20 روزه و رسیده کامل روی محیط کشت کالوس زایی (محیط تغییر یافته MS حاوی مقادیر مختلف 2, 5/1 و 1 میلی گرم در لیتر از هورمون 2,4-D کشت شدند. به منظور تکثیر کالوس ها و القای بیشتر تنوع سوماکلونی, تعداد حداقل 3 واکشت روی محیط تغییر یافته MS حاوی مقادیر مختلف BA, 2,4-D و کاینتین انجام گردید. از کالوس جنین زا پس از تکثیر (حداقل 3 بار واکشت) جهت انتقال به محیطهای شوری استفاده گردید. کالوسهای متحمل در سطح بالای شوری (8 و 10 گرم در لیتر NaCl) به محیطهای مختلف باززایی (شامل 1 میلی گرم در لیتر MS+2,4-D, 2 میلی گرم در لیتر 1+BAP میلی گرم در لیتر MS+2,4-D و 2 میلی گرم در لیتر 1+BAP میلی گرم در لیتر MS-NAA منتقل گردیدند. در طی اجرای تحقیق فاکتورهای مختلفی از قبیل درصد کالوس زایی وباززایی با استفاده از روش تجزیه واریانس در قالب طرحهای کاملا تصادفی و آزمایش های فاکتوریل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 1- اثر ژنوتیپ در تشکیل کالوس معنی دار است. 2- جنین نارس 18 روزه بیشترین کالوس زایی و جنین رسیده کمترین کالوس زایی را داشت. 3- اثر متقابل ژنوتیپ و سن جنین معنی دار بود. 4- محیط؛ 5/1 میلی گرم در لیتر MS+2,4-D بیشترین کالوس زایی از جنین را نشان داد. 5- محیط: 2 میلی گرم در لیتر BAP+ 1 میلی گرم در لیتر MS+2,4-D بیشترین ریشه زایی و محیط: 2 میلی گرم در لیترBAP + 1 میلی گرم در لیتر NAA+ MS بیشترین شاخه زایی را دارا بود. 6- تعداد 27 گیاه کامل متحمل به سطح بالای شوری با 8 گرم در لیتر NaCl (سانتیمتر/ میلیموس EC^2=16/6 ) از چهار رقم جو مورد بررسی باززایی گردید. با توجه به نتایج به دست آمده, در برنامه تحقیقاتی آتی وضعیت تحمل به شوری لاینهای سوماکلونی ایجاد شده در سطح مزرعه مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    عنایتی شریعت پناهی، مهران، و دبیراشرافی، امید. (1382). تولید لاین های متحمل به سطوح بالای شوری در جو با استفاده از تنوع سوماکلونی. علوم کشاورزی ایران، 34(2)، 367-377. SID. https://sid.ir/paper/419619/fa

    Vancouver: کپی

    عنایتی شریعت پناهی مهران، دبیراشرافی امید. تولید لاین های متحمل به سطوح بالای شوری در جو با استفاده از تنوع سوماکلونی. علوم کشاورزی ایران[Internet]. 1382؛34(2):367-377. Available from: https://sid.ir/paper/419619/fa

    IEEE: کپی

    مهران عنایتی شریعت پناهی، و امید دبیراشرافی، “تولید لاین های متحمل به سطوح بالای شوری در جو با استفاده از تنوع سوماکلونی،” علوم کشاورزی ایران، vol. 34، no. 2، pp. 367–377، 1382، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/419619/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button