Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,254
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

240
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی واکنش لاروهای سن آخر سرخرطومی میوه خوار بلوط، (Curculio glandium (Col.: Curculionidae، به نماتدهای بیمارگر حشرات Steinernema bicornutum و Heterorhabditis bacteriophora در شرایط آزمایشگاه

صفحات

 صفحه شروع 45 | صفحه پایان 60

چکیده

سرخرطومی میوه خوار بلوط, Curculio glandium Marsham, آفت میوه خوار درختان بلوط در جنگل های اغلب نقاط دنیا و ایران می باشد که با تغذیه از میوه این درختان باعث اختلال در تکثیر و زادآوری آن ها می شود. به دلیل محدودیت کاربرد سموم شیمیایی در عرصه های جنگلی و از طرفی لزوم کنترل آفت, تاثیر دو گونه از نماتدهای بیمارگر حشرات جمع آوری شده از جنگل های منطقه ای ارسباران, روی لاروهای سن آخر این آفت در دو دامنه دمایی در شرایط آزمایشگاه بررسی گردید. در طی این بررسی, ابتدا میزان نفوذ (penetration assay) نماتدهای Sieinernema bicornutum و Heterorhabditis bacteiophora با مایه زنی IJs/ml 4000 و 40 ساعت نگهداری در دمای 25°C و تشریح لاروهای مرده آفت به ترتیب %0.55 و %1.6 محاسبه گردید. سپس آزمایش واکنش لاروهای آفت در دو دامنه دمایی 21-24oC و 25-28°C با استفاده از غلظت های صفر, 150, 250, 500, 1000 و 200 لارو سن سوم (مرحله آلوده کننده) نماتدها در هر میلی لیتر آب مقطر (IJs/ml), در داخل پتری دیش های 9 سانتی متری حاوی کاغذ صافی آغشته به 2 میلی لیتر سوسپانسیون از هر گونه نماتد انجام گرفت. حداکثر مرگ و میر ایجاد شده توسط S. bicornutum و H. bacteriophora در دمای 21-24°C به ترتیب %25 و %58.3 و در دمای 25-28°C به ترتیب %30.5 و %63.5 بود. تجزیه واریانس میزان مرگ و میر لاروهای آفت در تیمارهای مختلف نشان داد که گونه نماتد, دما و غلظت, تاثیر معنی داری بر مرگ و میر داشتند. با افزایش غلظت نماتد, تلفات لاروهای سرخرطومی نیز افزایش یافت. بیشترین میزان نفوذ نماتد به بدن لارو سرخرطومی و بیشترین درصد مرگ و میر آن در هر دو دامنه دمایی به گونه H. bacteriophora تعلق داشت. براساس تجزیه پروبیت, LC50 نماتد H. bacteriophora در دو دامنه دمایی مورد آزمایش به ترتیب 1331 و IJs/ml 1037 محاسبه گردید. تجزیه رگرسیون لگاریتم غلظت و پروبیت تعداد لاروهای مرده, رابطه مثبت و معنی داری بین غلظت و مرگ و میر را در هر دو گونه و دامنه های دمایی نشان داد. به این ترتیب گونه H. bacteriophora در مقایسه با گونه S. bicornutum تاثیر بیشتری داشته و جهت بررسی های تکمیلی بعدی در شناسایی عامل موثر کنترل زیستی آفت پیشنهاد می شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    نیک دل، مصطفی، نیکنام، غلامرضا، شجاعی، محمود، عسگری، حسن، و محمدی، سیدابوالقاسم. (1387). بررسی واکنش لاروهای سن آخر سرخرطومی میوه خوار بلوط, (Curculio glandium (Col.: Curculionidae, به نماتدهای بیمارگر حشرات Steinernema bicornutum و Heterorhabditis bacteriophora در شرایط آزمایشگاه. نامه انجمن حشره شناسی ایران، 28(2 (پیاپی 43))، 45-60. SID. https://sid.ir/paper/448208/fa

    Vancouver: کپی

    نیک دل مصطفی، نیکنام غلامرضا، شجاعی محمود، عسگری حسن، محمدی سیدابوالقاسم. بررسی واکنش لاروهای سن آخر سرخرطومی میوه خوار بلوط, (Curculio glandium (Col.: Curculionidae, به نماتدهای بیمارگر حشرات Steinernema bicornutum و Heterorhabditis bacteriophora در شرایط آزمایشگاه. نامه انجمن حشره شناسی ایران[Internet]. 1387؛28(2 (پیاپی 43)):45-60. Available from: https://sid.ir/paper/448208/fa

    IEEE: کپی

    مصطفی نیک دل، غلامرضا نیکنام، محمود شجاعی، حسن عسگری، و سیدابوالقاسم محمدی، “بررسی واکنش لاروهای سن آخر سرخرطومی میوه خوار بلوط, (Curculio glandium (Col.: Curculionidae, به نماتدهای بیمارگر حشرات Steinernema bicornutum و Heterorhabditis bacteriophora در شرایط آزمایشگاه،” نامه انجمن حشره شناسی ایران، vol. 28، no. 2 (پیاپی 43)، pp. 45–60، 1387، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/448208/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا