مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

435
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

149
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی تحمل به خشکی ژنوتیپ های برنج در مرحله گیاهچه ای

صفحات

 صفحه شروع 205 | صفحه پایان 216

چکیده

 برنج از مهم ترین محصولات کشاورزی ایران و جهان است و خشکی یک عامل محدودکننده مهم در تولید این محصول است. اصلاح برای تحمل به خشکی می تواندیک روش موثر برای بهبود و پایداری عملکرد در مناطق کم آب باشد. به منظور بررسی تحمل به خشکی, آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و به صورت فاکتوریل با سه تکرار در شرایط کشت هیدروپونیک در آزمایشگاه اصلاح نباتات دانشگاه گنبدکاووس در سال 1391 به اجرا درآمد. ترکیب 22 ژنوتیپ برنج به همراه دو تیمار خشکی (شاهد و 5- بار) به صورت فاکتوریل به عنوان تیمارهای موردبررسی در نظر گرفته شدند. خصوصیات موردمطالعه شامل قطر ریشه, وزن ریشه, تعداد ریشه, طول ریشه, وزن ساقه, طول ساقه, زیست توده و کد ژنوتیپی (میزان تحمل نسبی ژنوتیپ ها به خشکی) بود. تجزیه واریانس نشان داد تفاوت بسیار معنی داری (0.01) بین ژنوتیپ ها ازنظر کلیه صفات وجود داشت. وجود اختلاف معنی دار میانگین صفات بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ های موردمطالعه بود. در تجزیه خوشه ایبر اساس صفات گیاهچه ای, ژنوتیپ هایی که با رقم متحمل Bala در یک گروه قرار گرفتند گروه متحمل و ژنوتیپ هایی که با رقم نسبتا حساس Azucena دسته بندی شدند, گروه حساس نامیده شدند. رگرسیون مرحله ای با در نظر گرفتن زیست توده به عنوان متغیر وابسته و سایر صفات به عنوان متغیرهای مستقل نشان داد که در شرایط تنش خشکی صفات وزن ساقه ووزن ریشه (R2=0.61) به ترتیب بیشترین تاثیر را بر صفت زیست توده داشتند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با توجه به وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ های موردمطالعه, می توان از آن ها در جهت افزایش تحمل به خشکی در ارقام پر محصول برنج استفاده نمود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    نیک سیر، پرهام، نواب پور، سعید، صبوری، حسین، و سلطانلو، حسن. (1394). ارزیابی تحمل به خشکی ژنوتیپ های برنج در مرحله گیاهچه ای. تنش های محیطی در علوم زراعی، 8(2)، 205-216. SID. https://sid.ir/paper/485497/fa

    Vancouver: کپی

    نیک سیر پرهام، نواب پور سعید، صبوری حسین، سلطانلو حسن. ارزیابی تحمل به خشکی ژنوتیپ های برنج در مرحله گیاهچه ای. تنش های محیطی در علوم زراعی[Internet]. 1394؛8(2):205-216. Available from: https://sid.ir/paper/485497/fa

    IEEE: کپی

    پرهام نیک سیر، سعید نواب پور، حسین صبوری، و حسن سلطانلو، “ارزیابی تحمل به خشکی ژنوتیپ های برنج در مرحله گیاهچه ای،” تنش های محیطی در علوم زراعی، vol. 8، no. 2، pp. 205–216، 1394، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/485497/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button