مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

787
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

451
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

نقش کیتوزان در بهبود مقاومت به شوری از طریق تاثیر بر برخی خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه شنبلیله (.Trigonella foenum-graecum L)

صفحات

 صفحه شروع 165 | صفحه پایان 174

چکیده

 شوری خاک یک مساله محیطی جدی است که آثار منفی بر رشد و تولید گیاهان دارد. از سوی دیگر, اخیرا کاربرد کیتوزان, در افزایش مقاومت به تنش هایی همچون شوری زیاد شده است. بدین منظور, آزمایشی با هدف بررسی تاثیر پیش تیمار بذر کیتوزان بر کاهش اثر تنش شوری در شنبلیله, به صورت فاکتوریل, در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار, در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل در سال 1393 انجام شد. عامل اول, پیش تیمار کیتوزان در سه سطح (0.5 و 1 گرم در لیتر و عدم کاربرد کیتوزان) و عامل دوم محلول کلرید سدیم در چهار سطح (50, 150 و 250 میلی مولار و عدم کاربرد کلرید سدیم) در نظر گرفته شد. قبل از کاشت, بذرها به مدت شش ساعت در محلول های کیتوزان قرار داده شدند. کلرید سدیم نیز به صورت خاکی و از طریق آبیاری (بعد از مرحله دو برگی), با فواصل سه روزه, به گیاهان اعمال شد. نتایجنشان داد که افزایش شدت تنش شوری باعث کاهش خصوصیات رشد, محتوای رنگیزه های فتوسنتزی, محتوای نسبی آب برگ, شاخص سبزینگی و افزایش میزان آنتوسیانین و پرولین شد. پیش تیمار 0.5 گرم در لیتر کیتوزان موجب افزایش وزن خشک گیاه, طول ساقه و ریشه و محتوای نسبی آب برگ در شرایط تنش شوری, نسبت به شاهد گردید. همچنین, کاربرد یک گرم در لیتر کیتوزان, میزان کلروفیل a, کلروفیل b و کاروتنوئیدها را در سطح شوری 250 میلی مولار به ترتیب به میزان 43.7, 65.4 و 28.0 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. بیشترین میزان آنتوسیانین در تیمار یک گرم در لیتر کیتوزان به دست آمد. به طورکلی, نتایج نشان داد که در مناطق تحت تنش شوری, کاربرد کیتوزان می تواند از طریق حفظ محتوای نسبی آب برگ و ازدیاد رنگیزه های فتوسنتزی, مقاومت گیاه را افزایش داده و در نتیجه باعث رشد و استقرار مطلوب تر گیاه شنبلیله شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    موسی پوریحیی آبادی، حسن، اصغری پور، محمدرضا، و بصیری، محبوبه. (1395). نقش کیتوزان در بهبود مقاومت به شوری از طریق تاثیر بر برخی خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه شنبلیله (.Trigonella foenum-graecum L). روابط خاک و گیاه (علوم و فنون کشت های گلخانه ای)، 7(25)، 165-174. SID. https://sid.ir/paper/510000/fa

    Vancouver: کپی

    موسی پوریحیی آبادی حسن، اصغری پور محمدرضا، بصیری محبوبه. نقش کیتوزان در بهبود مقاومت به شوری از طریق تاثیر بر برخی خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه شنبلیله (.Trigonella foenum-graecum L). روابط خاک و گیاه (علوم و فنون کشت های گلخانه ای)[Internet]. 1395؛7(25):165-174. Available from: https://sid.ir/paper/510000/fa

    IEEE: کپی

    حسن موسی پوریحیی آبادی، محمدرضا اصغری پور، و محبوبه بصیری، “نقش کیتوزان در بهبود مقاومت به شوری از طریق تاثیر بر برخی خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه شنبلیله (.Trigonella foenum-graecum L)،” روابط خاک و گیاه (علوم و فنون کشت های گلخانه ای)، vol. 7، no. 25، pp. 165–174، 1395، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/510000/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button