در این پژوهش، ابتدا آزمایشی جهت بررسی تاثیر غلظت های مختلف عصاره ورمی کمپوست (20، 40، 60، 80 و 100 درصد) روی شاخص های جوانه زنی بذر و رشد دانه رست اسفرزه در ظروف پتری انجام شد. در آزمایش دوم، اثر ورمی کمپوست جامد در چهار سطح (صفر، 25، 50 و 75 درصد حجمی) روی شاخص های ظهور و رشد گیاهچه در یک آزمایش گلدانی در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش اول نشان داد که 20 و 40 درصد عصاره ورمی کمپوست سبب افزایش ظرفیت جوانه زنی، شاخص جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه و بنیه طولی اسفرزه شد و میانگین زمان ظهور و زمان رسیدن به 50% جوانه زنی را کاهش داد. در آزمایش دوم، تیمار با 25% ورمی کمپوست جامدباعث افزایش شاخص های ظهور گیاهچه (انرژی، نرخ، شاخص و ضریب ظهور) و بنیه وزنی تر گردید و میانگین زمان ظهور را کاهش داد. از طرفی، 25 و 50 درصد ورمی کمپوست جامد باعث افزایش معنی دار کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئید گیاهچه های سه ماهه و شاخص های رشد گیاهچه های سه ماهه نسبت به شاهد شد. غلظت های زیاد ورمی کمپوست جامد و یا عصاره آن موجب کاهش این پارامترها گردید. از نتایج حاصل از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که اثر ورمی کمپوست بر جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه اسفرزه وابسته به غلظت آن می باشد.