Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

854
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

498
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

نحوه کنترل ژنتیکی عملکرد و میزان روغن دانه در گلرنگ های بومی با استفاده از تجزیه میانگین نسل ها

صفحات

 صفحه شروع 25 | صفحه پایان 34

چکیده

 اطلاع از نحوه کنترل ژنتیکی خصوصیات زراعی و اقتصادی گیاهان و میزان اثرات خویش آمیزی و هتروزیس در جهت افزایش بازدهی روش های اصلاحی ضروری می باشد. در این مطالعه ژنوتیی های بومی گلرنگ شامل لاین های انتخاب شده از توده های مختلف و نسل های F1 وF1 حاصل از تلاقی آنها برای صفات عملکرد دانه, اجزای عملکرد, میزان روغن و پروتئین دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه میانگین نسل ها نشان داد که اثرات افزایشی و غالبیت در کنترل عملکرد دانه در بوته نقش داشتند و با توجه به علامت پارامتر غالبیت در مدل ژنتیکی, در برخی از تلاقی ها آلل های افزایش دهنده در برخی دیگر آلل ها کاهش دهنده عملکرد دانه در بوته دارای غالبیت بودند. میزان هتروزیس نسبت به والد برتر برای عملکرد دانه در بوته در تلاقی های مختلف بین 2.8 تا 121.0 درصد متغیر بود. همچنین یک نسل خویش آمیزی موجب کاهش (حداکثر تا 18.9 درصد) و افزایش (حداکثر تا 19.5 درصد) در عملکرد دانه در تلاقی های مختلف گردید. مدل ژنتیکی افزایش- غالبیت تنوع موجود بین نسل ها را برای درصد روغن دانه در بیشتر تلاقی ها از جمله  IUTE1449×IUTKH211 و IUTE1449×IUTH13 به خوبی توجیه نمود. بنابراین با انتخاب می توان این صفت را در نتاج آنها بهبود داد. میزان هتروزیس نسبت به والد برتر برای درصد روغن دانه بین 12.6- تا 14.9 درصد متغیر بود. خویش آمیزی نیز موجب کاهش (حداکثر تا 7.5 درصد) و افزایش (حداکثر تا 17.7 درصد) در میزان روغن دانه گردید. عدم کفایت مدل ژنتیکی افزایشی- غالبیت در توجیه تنوع های مشاهده شده برای تعداد روز تا 50 درصد گلدهی, وزن 100 دانه و ارتفاع بوته در بیشتر تلاقی ها نشانگر وجود قابل توجه اثرات اپیستازی در کنترل این صفات می باشد. حداکثر هتروزیس برای وزن 100 دانه, تعداد روز تا 50 درصد گلدهی و ارتفاع بوته به ترتیب 14.8, 1.9, 3.1 درصد نسبت به والد برتر بود و خویش آمیزی نیز اثرات قابل توجهی روی این نداشت.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    پهلوانی، محمدهادی، سعیدی، قدرت اله، و میرلوحی، آقافخر. (1383). نحوه کنترل ژنتیکی عملکرد و میزان روغن دانه در گلرنگ های بومی با استفاده از تجزیه میانگین نسل ها. علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 11(4)، 25-34. SID. https://sid.ir/paper/9000/fa

    Vancouver: کپی

    پهلوانی محمدهادی، سعیدی قدرت اله، میرلوحی آقافخر. نحوه کنترل ژنتیکی عملکرد و میزان روغن دانه در گلرنگ های بومی با استفاده از تجزیه میانگین نسل ها. علوم کشاورزی و منابع طبیعی[Internet]. 1383؛11(4):25-34. Available from: https://sid.ir/paper/9000/fa

    IEEE: کپی

    محمدهادی پهلوانی، قدرت اله سعیدی، و آقافخر میرلوحی، “نحوه کنترل ژنتیکی عملکرد و میزان روغن دانه در گلرنگ های بومی با استفاده از تجزیه میانگین نسل ها،” علوم کشاورزی و منابع طبیعی، vol. 11، no. 4، pp. 25–34، 1383، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/9000/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا