زمینه و هدف: ایمونوگلوبولین هایی که به روش کروماتوگرافی تعویض یونی از پلاسما تهیه میشوند، به علت عدم فعالیت ضدکمپلمانی و عدم وجود اگریگیشن به صورت وریدی قابل تجویز میباشند. در اغلب موارد وجود لیپوپروتئین ها در پلاسما، جداسازی اجزای گاماگلوبولینی را با مشکل مواجه میسازد. خالص کردن IgG به وسیله کروماتوگرافی ستونی ممکن است در حضور لیپوپروتئین ها باعث بروز مشکلاتی از جمله کاهش ظرفیت ستون کروماتوگرافی شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش لیپوپروتئین های پلاسما در تغییر ظرفیت ستون (ژل) کروماتوگرافی به منظور تخلیص ایمونوگلوبولین Anti-Rh (D) انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، ابتدا برای حذف لیپوپروتئین پلاسما از دو روش مختلف استفاده شد؛ سپس تأثیر این روشها بر روی میزان IgG، تیتر Anti-D و پروتئین تام پلاسما بررسی گردید. با استفاده از پلاسمای حاوی لیپوپروتئین و پلاسمایی که لیپوپروتئین آن حذف شده بود، Anti-Rh (D)، به روش کروماتوگرافی تعویض یونی تخلیص شد. تیتر Anti-D و نسبت IgG به پروتئین تام در هر دو حالت در فراورده تخلیص شده نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که با استفاده از روش دکستران سولفات سدیم- سلیکاژل میتوان به میزان قابل توجهی لیپوپروتئین های پلاسما را حذف کرد. در تخلیص Anti-Rh (D) نیز مشاهده گردید که با حذف لیپوپروتئین های پلاسما با روش مذکور، نسبت IgG به پروتئین تام افزایش مییابد؛ در حالی که تیتر Anti-Rh (D) ثابت میماند.
نتیجهگیری: با حذف لیپوپروتئین های پلاسما میتوان میزان نمونهگذاری و ظرفیت ژل کروماتوگرافی را افزایش داد. این افزایش ظرفیت ژل در مقیاس نیمه صنعتی و یا صنعتی از اهمیت خاصی برخوردار است؛ زیرا باعث کاهش قابل توجه قیمت تمام شده محصول نهایی میشود.