زمینه و هدف: آدیپونکتین نقش مهمی در فراهم کردن زمینه بروز چاقی و مقاومت به انسولین ایفا می کند. هدف از این تحقیق تعیین ارتباط میزان آدیپونکتین ناشتا با متغیرهای تن سنجی و بیوشیمیایی در 343 نمونه است.مواد وروش ها: از افراد شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران، بر اساس نمایه توده بدنی (BMI) تعداد 343 نفر (163مرد و 180 زن) به طور تصادفی انتخاب و در 4 گروه تقسیم شدند (BMI≥30، 30>25≤BMI، 20≤BMI<25، BMI<20) در هر گروه به ترتیب 83, 84, 87 ,89 نفر قرارگرفت. میزان قند خون ناشتا، HDL-C،LDL-C ، تری گلیسیرید، کلسترول تام و میزان آدیپونکتین اندازه گیری شد. از آزمون های Mann-Whitney و Kruskal-Wallis برای مقایسه یافته های آزمایشگاهی استفاده شد. جهت بررسی ارتباط آدیپونکتین با متغیر های بیوشیمیایی و تن سنجی از ضریب همبستگی اسپیرمن (Spearman Correlation Coefficient) استفاده گردید. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.یافته ها: سطح آدیپونکتین در مردان و زنان دارای اختلاف معنی دار و در مردان کمتر بود. بین زنان و مردان از نظر نسبت دور کمر به دور باسن، دور باسن، نمایه توده بدنی، سن، قند ناشتا، کلسترول، تری گلیسرید، LDL-C و HDL-C اختلاف معنی دار وجود داشت، همچنین از نظر سطح آدیپونکتین بین گروه های دارای اضافه وزن و چاق با گروه های دیگر اختلاف معنی دار وجود داشت. آدیپونکتین در همه افراد با دور کمر، دور باسن، نسبت دور کمر به دور باسن، نمایه توده بدنی، تری گلیسرید ارتباط منفی و با HDL-C ارتباط مثبت نشان داد.نتیجه گیری: ارتباط آدیپونکتین با متغیر های تن سنجی و بیوشیمیایی تایید گردید.کاهش بیان آدیپونکتین که در افراد چاق مشاهده شد ممکن است در پیشرفت چاقی مشارکت کند. نتایج این تحقیق نشان داد بیان آدیپونکتین بافت چربی در نمونه های لاغر و زنان بیشتر است.