تنش دمای پایین، یکی از عوامل محیطی مهم محدودکننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. در این پژوهش تاثیر تنش دمای پایین بر شاخص های بیوشیمیایی و فیزیولوژیک نارنگی پیج بر روی پایه سیترنج (نهال دو ساله)، در شرایط کنترل شده انکوباتور (با رطوبت نسبی %65±5 و شدت نور 15000 لوکس) بررسی گردید. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با اعمال تیمار دماهای پایین (6-، 3-، 0، 3، 6 و 9 درجه سانتیگراد) و شاهد (25±2 درجه سانتیگراد) اجرا شد. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که کمترین مقدار کلروفیل کل (1.513 میلی گرم در گرم وزن تازه برگ)، رنگ سبز (%61.25) و محتوی آب برگ (%33.55 وزن تازه برگ) در تیمار دمایی 6- درجه سانتیگراد به دست آمد. بیشترین مقدار پرولین (48 میلی گرم در گرم وزن تازه برگ) در دمای 3- و حداکثر کربوهیدرات (55.3 میلی گرم در گرم وزن تازه برگ) نیز در صفر درجه سانتیگراد حاصل شد. همچنین، بیشترین مقدار آب گزیدگی (51 تا 75%) و نشت یونی (%75.66) در دمای 6- درجه بود. بیشترین مقدار پراکسیداسیون لیپیدها (2.643 میکروگرم مالون دآلدئید در گرم وزن تازه برگ)، ظرفیت آنتی اکسیدانی (%63.5) و فنل (2.863 میلی گرم در گرم وزن تازه برگ) نیز در دمای 3- درجه بود. حداکثر فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز (8.44´104 واحد آنزیمی در گرم وزن تازه برگ) در 3 درجه سانتیگراد مشاهده گردید. به عنوان نتیجه گیری می توان گفت که نارنگی پیج (روی پایه سیترنج) از طریق افزایش برخی از شاخص ها، همچون پرولین، کربوهیدرات، و ظرفیت آنتی اکسیدانی قادر به تحمل تنش یخبندان تا دمای 3- درجه سانتیگراد است.