زعفران زراعی (Crocus sativus L.) گیاهی است علفی، چند ساله و متعلق به تیره زنبقیان که کاربرد وسیعی در صنایع دارویی، بهداشتی و آرایشی داشته و جایگاه خاصی را از نظر صادرات دارد. با توجه به شواهد موجود در مورد افزایش درجه حرارت ناشی از گرمایش جهانی و تاثیر منفی آن بر عملکرد زعفران در کشور، شاید کاربرد مالچ زنده بتواند با کاهش دمای خاک، فعالیت های فیزیولوژیکی گیاه را متاثر نماید و موجب تاثیر بر فرایندهای رشد و نمو گیاه زعفران زراعی گردد و از این طریق، عملکرد (کمی و کیفی) را بهبود بخشد. برای این منظور آزمایشی در شهرستان نظرآباد استان البرز در سال زراعی 92-1391 انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. عامل ها شامل سطوح مختلف تاریخ کشت مالچ زنده (هندوانه) در 3 سطح (20 فروردین، 4 اردیبهشت و 19 اردیبهشت) و سطوح مختلف تراکم کاشت (فاصله بوته ها در روی خطوط موازی) در 3 سطح (20، 30 و 40 سانتی متر) در فاصله بین کرت ها در نظر گرفته شدند. نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد که استفاده از مالچ زنده بر برخی صفات مورد بررسی تاثیر معنی دار داشت، به صورتی که بیشترین عملکرد در تراکم کشت مالچ زنده در سطح 20 سانتی متر بدست آمد که موجب افزایش 8.38 درصدی وزن خشک کلاله، افزایش 8.99 درصدی وزن خشک گل و افزایش 8.83 درصدی طول کلاله شد. ضمن این که در این مطالعه عامل تاریخ کشت بر صفات کمی و کیفی زعفران تاثیر معنی داری نداشت.