زمینه وهدف: در میان اجزای جیره غذایی توجه به مواد معدنی از مهم ترین موضوعات تغذیه ماهی به حساب می آیند زیرا با وجود این که در جیره غذایی به میزان کم لحاظ می گردند ولی بر فیزیولوژی و متابولیسم عمومی بدن بسیار موثرند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر سطوح مختلف سولفات روی(ZnSO4) بر میزان هماتوکریت و فراسنجه های خونی ماهی قرمز(Carassius auratus) جهت ارزیابی اثرات این ماده معدنی بر سلامت ماهی میباشد. روش کار: غذاهای آزمایشی با چهار سطح(چهار تیمار و هر تیمار شامل سه تکرار) 0، 25، 75 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم تهیه شدند. ماهیان با میانگین وزنی 10/0 3/3 گرم و میانگین طول2/0 5/3 سانتی متر در تانک های 400 لیتری که دما 128، pH5/05/7 و سختی آب 2/1 286 بود، نگهداری و به مدت 60 روز با جیره های آزمایشی تغذیه شدند و در پایان دوره میزان هماتوکریت و فراسنجه های خون شناسی اندازه گیری شدند. یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل پارامترهایخون شناسیماهی های تغذیهشدهباجیره هایحاویسطوحمختلفسولفات روی نشان داد که میزانگلبول-های سفید خون(WBC)، میانگینحجمگلبول(MCV)، میانگینهموگلوبینگلبول(MCH) و میانگین غلظتهموگلوبینگلبول(MCHC) درتیمارهای مختلفآزمایشیتفاوتمعنی داریرابایکدیگرنشان ندادند(0/05P) اما در تعداد گلبول های قرمز(RBC)، هماتوکریت (Ht) و هموگلوبین(Hb) اختلاف معنی داری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت(0/05P) تعداد گلبول های قرمز خون، هماتوکریت و هموگلوبین در تیمارهای حاوی سولفات روی(تیمارهای 2، 3 و 4) از مقادیر بالاتری برخوردار بود و بالاترین این مقدار در تیمار 4(150 میلی گرم سولفات روی بر کیلوگرم) مشاهده شد که دارای اختلاف معنی داری با گروه شاهد و با تیمارهای 2 و 3 بود. نتیجه گیری: نتایج بدست آمده نشان می دهد که سولفات روی در جیره غذایی باعث تحریک سیستم فیزیولوژیک ماهی قرمز می شود و می تواند اثرات مثبتی بر سلامت و بهبود شاخص های خونی این ماهی داشته باشد.