زمینه مطالعاتی: انار به دلیل ترکیبات فنولی (فلاونوییدها و تانن ها) که بیش تر در پوست و آب انار گردآمده اند دارای ویژگی های ضدباکتریایی و ضدقارچی است که این ویژگی ها در گونه های مختلف انار از لحاظ قدرت و طیف یکسان نیستند. هدف: هدف از این آزمایش بررسی اثرات سیلاژ تفاله (مخلوط دانه و پوسته) و تفاله خشک دانه انار بر دو باکتری مفید (لاکتوباسیلوس) و مضر (اشریشیا کلی) دستگاه گوارش بره های پرواری بود. روش کار: شمار 9 راس بره ی نر نژاد مهربان (با میانگین وزنی 5/3 ± 03/27 کیلوگرم، و میانگین سنی 4/1 ± 8/ 187 روز)، با سه جیره آزمایشی هم انرژی و هم پروتئین (جیره شاهد، جیره دارای 20/27 درصد سیلاژ تفاله انار و جیره دارای 40/31 درصد تفاله خشک دانه انار) به مدت 60 روز در جایگاه انفرادی خوراک دهی شدند. برای شمارش فلورمیکروبی روده، پس از کشتار، یک گرم نمونه تازه گوارشی از ایلیوم و سکوم جمع آوری شد. نمونه ها روی سطح محیط کشت آگار گسترش یافت. کلنی ها به روش چشمی شمارش و تعداد باکتری ها به صورت واحدCFU (تعداد کلنی در هر گرم) محاسبه شد. برای کشت میکروب های لاکتوباسیلوس، محیط کشت MRS آگار و برای باکتری اشریشیاکلای (Escherichia. coli) محیط کشت MC (مکانکی) آگار استفاده شد. برای تایید نهایی باکتری های جدا شده روی آگار مکانکی از آزمونPCR استفاده شد. نتایج: یافته های این پژوهش نشان داد که شمار باکتری های لاکتوباسیلوس در ایلیوم و سکوم تحت تاثیر خوراک دهی پسماند انار قرار نگرفت (P>0. 05). میانگین شمار اشریشیاکلای در بره ه ایی که پسماند انار دریافت کرده بودند در ایلیوم و سکوم از گروه شاهد کم تر بود (P<0. 05) ولی اختلاف معنی داری میان دو گروه تغذیه شده با پسماند انار دیده نشد. نتیجه گیری نهایی: به نظر می رسد به کارگیری تفاله انار می تواند موجب کاهش جمعیت باکتری های اشریشیا کلی در ایلیوم و سکوم بره ه ای نژاد مهربان شود.