استان گلستان یکی از قطب های مهم تولید گندم نان در کشور می باشد. بخش عمده ای از اراضی زراعی نواحی شمال این استان شور است، لذا دست یابی به ژنوتیپ های گندم متحمل به تنش شوری حائز اهمیت می باشد. به همین منظورجهت تعیین اثرات سطوح مختلف شوری بر جوانه زنی ارقام گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار درسال 1391 در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان به اجرا در آمد. فاکتور اول آزمایش رقم شامل ارقام مروارید و N-87-20 و فاکتور دوم سطوح مختلف اسمزی شامل پتانسیل اسمزی صفر (شاهد) 4-، 8-، 12-، 16- بار بود.آزمایش در ظروف پتری دیش در دمای 2±25 درجه سانتی گراد انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه کاهش پیدا کرد. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش میزان شوری میزان پرولین در گیاهچه های گندم افزایش یافت به طوری که اختلاف معنی داری بین سطوح مختلف شوری مشاهده شد. به علاوه بین صفات اندازه گیری شده همبستگی مثبت و معنی دار مشاهده گردید.