اثر چهار نوع خشک کن (واگنی وعده ای، دو جداره پیوسته، استوانه ای وعده ای، و استوانه ای پیوسته) و دو سطح رطوبت پسته خروجی از خشک کن (6-4 و 12-10 درصد بر پایه خشک) بر میزان سوخت مصرفی، تغییر میزان خندانی دانه های پسته، خندان شدن دانه های دهان بسته، یکنواختی خشک شدن، آسیب دیدگی، عمر انباری، بافت، مزه، تندی دانه های پسته، و رنگ مغز پسته بررسی شد. نتایج به دست آمده با تیمار شاهد، یعنی خشک کردن پسته در مجاورت آفتاب، مقایسه شد. رقم پسته مورد استفاده در طرح، رقم غالب منطقه یعنی فندوقی بوده است.نتایج نشان می دهد عدد خندانی دانه های پسته هنگامی که در خشک کنهای استوانه ای وعده ای دو جداره پیوسته تا رطوبت 6-4 درصد خشک شوند به ترتیب به میزان 1.21 میلی متر افزایش و 10.7 میلی متر کاهش می یابد . بیشترین آسیب رسانی به دانه های پسته مربوط به خشک کن استوانه ای پیوسته به میزان 0.43 درصد و کمترین ان مربوط به خشک کن استوانه ای وعده ای به میزان 0.19 درصد بوده است. بهترین یکنواختی خشک شدن را خشک کردن پسته در مجاورت آفتاب و کمترین یکنواختی مربوط به خشک کن استوانه ای وعده ای بوده است.برای هر یک از خشک کنهای مورد مطالعه منحنی رطوبت - زمان ترسیم شده است. بر اساس این نمودارها می توان دریافت که برای کاستن 1 درصد از رطوبت پسته در 3 ساعت اول، دوم و سوم از شروع به کار خشک کن به ترتیب به طور متوسط 8.5، 15.1 و 38.5 دقیقه وقت لازم است. نتایج نشان می دهد خشک کن واگنی وعده ای هنگامی که پسته در آن تا رطوبت 6-4 درصد (بر پایه خشک)، خشک شود بیشترین مصرف سوخت را دارد و کمترین مصرف سوخت مربوط به همین خشک کن هنگامی است که پسته در آن تا رطوبت 12-10 درصد (بر پایه خشک) خشک شود. رنگ دانه پسته هنگامی که در خشک کن استوانه ای پیوسته تا رطوبت 6-4 درصد (بر پایه خشک) خشک شود بهترین امتیاز را کسب کرده است . نوع خشک کن و درصد رطوبت پسته خروجی از خشک کن بر صفات عمر انباری، بافت و تندی مغز دانه پسته اثر معنی داری نشان نداد ونتایج آزمایشها همچنین نشان داد فرایند خشک کن نمی تواند باعث خندان شدن دانه های دهان پسته شود .