زمینه و هدف: دستیابی به تکنولوژی ها، علیرغم هدف اولیه بشر که سعی داشته با تسلط بر طبیعت و عناصر آن شرایط بهتری جهت حیات خویش مهیا نماید، نتیجه ای جز تخریب مداوم محیط زیست به دنبال نداشته است. یکی از مهمترین صنایع مصرف کننده انرژی و در نتیجه آلاینده محیط زیست، صنایع غذایی بوده که موجب انتشار انواع آلاینده ها به هوا، آب و خاک می گردند. هدف این تحقیق، بررسی خروجی ذرات و گازهای آلاینده در دو دودکش بی بو و gas plant یک کارخانه تولید روغن نباتی در شمال کشور در تابستان و پاییز سال 1393 می باشد.مواد و روش ها: نمونه برداری های گاز و ذرات خروجی از دودکش انجام گردید و میزان بالای خروجی آلاینده ها، نوع اسکرابر مورد استفاده در کارخانه را تعیین کرد. در این تحقیق از دستگاه های معتبر اندازه گیری استفاده شده که اندازه گیری ها دو بار در تابستان انجام شد و میانگین آن به عنوان ملاکی برای تعیین اسکرابر قرار گرفت و پس از تهیه و نصب اسکرابر در خروجی دودکش ها و تعویض نوع سوخت، مجددا در پاییز اندازه گیری های ذرات و گازهای خروجی از دودکش انجام شد.یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که تغییر سوخت از گازوئیل به گاز طبیعی و نصب اسکرابر تر در خروجی، باعث شد تا غلظت ذرات و گازهای شاخص خروجی هر دو دودکش در محدوده استاندارد ایران قرار گرفتند.نتیجه گیری: اصلاح سوخت و نصب اسکرابر، به عنوان یک استراتژی مناسب جهت کاهش آلاینده های این صنعت بالاخص گازهای آلاینده خروجی می باشد.