1روز جهانی بدون دخانیات، فرصت ها و چالش ها
دکتر هومن شریفی، استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات پژوهشکده سل و بیماری های ریوی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
نشانی الکترونیک: drhooman2000@yahoo.com
کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی در سال 1987 سی و یکم ماه می، روز جهانی بدون دخانیات، را به عنوان پاسخی به بحران جهانی دخانیات، بیماری ها و مرگ و میر ناشی از این معضل بهداشتی نامگذاری کردند.
استعمال دخانیات کماکان به عنوان مهمترین عامل خطر قابل پیشگیری بیماری ها در دنیا شناخته می شود و عامل اصلی مرگ و میر بیش از نیمی از مصرف کنندگان خود است. این روند فزاینده در طی چند دهه اخیر، باعث نگرانی هایی در سطوح ملّی و بین المللی شده و در نهایت سازمان بهداشت جهانی راهکار های کنترل دخانیات را در طی سال های گذشته به عنوان یکی از اولویت های خود قرار داده است. بین سال های 1999 تا 2003، کشور های عضو سازمان بهداشت جهانی بعد از چهار سال کار کارشناسی مداوم، معاهده جهانی کنترل دخانیات یا Framework Convention on Tobacco control (FCTC) را ارائه و به تأیید وزرای بهداشت 192 کشور عضو رساندند. این معاهده اولین ابزار قانونی در سطح بین المللی محسوب می گردد که جهت ارتقای سطح سلامت عمومی از طریق مبارزه همه جانبه کشور ها با اپیدمی در حال رشد دخانیات طراحی شده است. به طوری که در مقدمه این معاهده ذکر شده هدف اصلی FCTC، "حفاظت از نسل کنونی و آینده از آثار زیانبار بهداشتی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی ناشی از مصرف دخانیات و دود تحمیلی آن برای افراد غیرسیگاری" می باشد (1). ایران در تاریخ 16 ژوئن 2003 این معاهده را توسط نماینده خود در نیویورک امضاء نمود و برای کشورمان این معاهده از 4 فوریه 2006 برابر با 25 بهمن ماه سال 1384 لازم الاجرا گردید (1،2).
کشورمان در سال های اخیر متعهد شده است که تا سال 2025 ، مرگ زود هنگام به دلیل بیماری های غیرواگیر را در جمعیت کشور به میزان 25 درصد کاهش دهد، تعهدی که برای اجرای آن نیاز به بسیج منابع و امکانات وزارت بهداشت و همکاری سایر وزارت خانه ها، نهادهای عمومی و حتی بخش خصوصی است. در همین راستا سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر تدوین و در آن کاهش 30 درصدی مصرف دخانیات در افراد بالای 15 سال تا سال 2025 در کشور ذکر شده است (3)؛ ولی علی رغم گذشت دو دهه از معاهده جهانی کنترل دخانیات و تعهدات متعدد در سطوح بین المللی و ملی، آمار ها در کشور ما نشان می دهد که این فرآیند، روند ادامه داری است و تعداد نخ مصرفی سالانه و تعداد افراد سیگاری افزایش یافته است. سازمان بهداشت جهانی کارزار جهانی سال 2023 را برای روز جهانی بدون دخانیات با عنوان؛ تمرکز بر رشد محصولات غذایی پایدار به جای تنباکو معرفی کرده است (4). کشت و تولید تنباکو منجر به آسیب های زیست محیطی و تغییرات آب و هوایی بلندمدت می شود و جایگزینی کشت آن با محصولات غذایی پایدار، نقش مهمی در تعیین آینده کشاورزی و امنیت غذایی ایفا می کند. به نظر می رسد بحران جهانی غذا، تغییرات اقلیمی و آب و هوایی و تأثیرات همه گیری کووید-19 که باعث افزایش قیمت مواد غذایی می شود، در نامگذاری این روز بی تاثیر نبوده است.
به طور قطع در کشورهای موفق در زمینه کنترل دخانیات، نامگذاری سالانه روز جهانی، بهانه ای برای ادامه فعالیت های موفق یا در درحال تحقق خواهد بود. کشت جایگزین موضوع اصلی بندهای 17 و 18 معاهده جهانی کنترل دخانیات می باشد که از سال 2006 در ژنو سوئیس و سپس 2008 در دوربان آفریقای جنوبی و 2010 کشور غنا، که افتخار شرکت به نمایندگی از کشورمان را داشتم، آغاز و راهنمای اجرایی بندهای مربوط تدوین و نتایج تحقیقات در مناطق جغرافیایی مختلف جهان، ارائه می گردند.
از روزهای آغازین، دبیرخانه معاهده جهانی کنترل دخانیات سازمان بهداشت جهانی با سازمان های مرتبط با موضوع به کارگیری روش های اقتصادی کشت جایگزین تنباکو مانند ILO ,FAO ,IDRC ,UNODC ,UN و بانک جهانی تماس گرفته و این سازمان ها در جلسات کارگروه ها شرکت فعالانه دارند. عضویت در کارگروه به کارگیری روش های اقتصادی کشت جایگزین تنباکو (ماده 17 و 18 معاهده جهانی کنترل دخانیات) فرصتی بی نظیر است که در طی دو دهه گذشته نصیب کشورمان شده، ولی بهره ای از آن نبرده ایم.
آگاه سازی، نگاه ریشه ای، مسئله چند عاملی بودن، کاهش تقاضا، کاهش عرضه، بالا بردن سطح آگاهی و ... کلیشه های تکراری و البته بی حاصل دو دهه گذشته در کنترل دخانیات هستند که فقط در سخنرانی ها و نوشتار جا به جا می شوند. در سال های اخیر در اجرای قانون جامع کنترل دخانیات اتفاق خاصی نیفتاده و سال های آینده نیز اگر با ضعف و سستی پیش برویم، جزو کشورهای با شیوع بالا در مصرف انواع مواد دخانی و حتی سیگارهای الکترونیک تازه از راه رسیده خواهیم بود.
روز جهانی بدون دخانیات تنها روزی از سال است که سلامت ما در دستان ما است و ترک سیگار مهمترین قدم برای حفظ سلامتی مان می باشد، ولی این مهم در حرف و شعار نگنجد.
ما را نمی توان یافت بیرون از این دو عبرت یا ناقص الکمالیم یا کامل القصوریم