اهداف: تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر مخلوط کردن، سوزاندن و خارج کردن بقایای گندم و کاربرد علفکشها بر کنترل علف های هرز و جذب عناصر غذایی توسط آنها در مزرعه ذرت اجرا شد.
مواد و روشها: این پژوهش به صورت کرت های یکبار خردشده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آموزشی- پژوهشی شماره یک گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال زراعی 1400-1399 انجام شد. خاک ورزی و مدیریت بقایای گندم در سه سطح شامل شخم رایج (گاوآهن برگرداندار + دیسک+ مخلوط کردن بقایا)، خاک ورزی (سوزاندن بقایا+ دیسک + روتیواتور) و شخم حفاظتی (حفظ بقایا+ کاشت مستقیم با خطیکار) به عنوان کرت اصلی و کنترل علف های هرز در پنج سطح شامل عدم کنترل (شاهد)، وجین دستی، علف کش 2,4-D + مالچ پوششی ماش سبز، علف کش آترازین + 2,4-D و علفـش 2,4-D در کرت های فرعی در نظر گرفته شد که در مزرعه ذرت رقم سینگل کراس 703 (ویژه اقلیم گرم جنوب) انجام شد.
یافتهها: بر اساس نتایج بدست آمده، بیشترین وزن خشک کل علف های هرز در مراحل رشدی 60 و 90 روز پس از کاشت در تیمار شاهد در شرایط شخم حفاظتی به ترتیب به میزان 97 و 337 گرم در مترمربع مشاهده شد. بیشترین مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم جذب شده توسط علف های هرز مربوط به شخم حفاظتی در تیمار شاهد بود و کم ترین مقدار این عناصر در وجین دستی در هر 3 فاکتور اصلی مشاهده شد. بیشترین تعداد علف هرز پهن برگ و باریک برگ با کاربرد شخم حفاظتی و تیمار عدم کنترل (شاهد) و 12% کاهش در شرایط شخم رایج + تیمار وجین دستی به دست آمد.
نتیجه گیری: در بین تیمارهای مدیریت علف های هرز، شخم رایج و یک بار وجین دستی کارایی بیشتری در مقایسه با تیمارهای شخم حفاظتی و مالچ سبز ماش داشتند. بنابراین می توان از بقایای گیاهی و مالچ گیاهی زنده در ابتدای رشد گیاه ذرت به عنوان یکی از اجزای کنترل تلفیقی همانند وجین دستی در کنار سایر روش های کنترل علف های هرز استفاده نمود.