مقدمه: از مراحل مهم در برنامه های ART مرحله انتقال جنین ,(Embryo Transfer)و به دنبال آن مرحله حساس لانه گزینی است که 2 عامل مهم یعنی کیفیت و پذیرش آندومتر در آن دخالت دارند. از عوامل مهم در پذیرش آندومتر، وجود میکروارگانیسم های موجود در کانال سرویکال می باشد که می توانند با ورود به حفره رحم محیط نرمال آندومتر را بهم زده و عناصر سیستم دفاعی را فعال کرده و بر روی لانه گزینی اثر منفی بگذارند.
روش بررسی: این مطالعه به صورت توصیفی ـ تحلیلی طی سال 1381 بر روی 90 بیمار مراجعه کننده به مرکز تحقیقاتی و درمانی ناباروری و بیمارستان مادر یزد به علت نازایی انجام شد. سن بیماران بین 40-20 سال بود. روش تحریک تخمک گذاری در تمام بیماران یکسان بود. در روز پونکسیون تخمدانی، نمونه اول جهت کشت میکروبی از کانال سرویکال قبل از هرگونه شستشوی واژینال گرفته شد سپس نمونه دوم در روز انتقال جنین یعنی 72-48 ساعت بعد، قبل از هر گونه شستشو جهت کشت میکروبی از کانال سرویکال برداشته شد و نمونه سوم از حدود 2-1.5سانتی متری نوک کاتتر ترانسفر شده قطع گردیده و در محیط کشت قرار داده شدند. سپس بررسی از نظر نوع جرم، گروه gr- یا gr+ آن و میزان فراوانی جرم صورت گرفت.
نتایج: میزان باروری بین دو گروه یعنی گروهی که نمونه های کشت آنها کاملا استریل بود (31 بیمار) با کسانی که در نمونه های گرفته شده آلودگی گزارش شده است (49 بیمار)، تفاوت معنی دار آماری نداشت. گروهی که نوک کاتتر استریل داشته اند (29 بیمار) و گروهی که نوک کاتتر آنها آلوده بود (51 بیمار) با یکدیگر مقایسه شدند. میزان حاملگی در گروه کاتتر آلوده 6.9%و در گروه کاتتر استریل 19.6%بوده است که هرچند میزان حاملگی در گروه استریل 2.8 برابر گروه آلوده است ولی از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود نداشت. فراوانی اجرام بر روی میزان باروری اثری نداشته است. از نظر انواع جرم دیده شد که گروه اجرام gr+ نسبت به گروه gr- میزان حاملگی 2.83برابر داشته اند ولی از نظر آماری تفاوت معنی دار نبود.
نتیجه گیری: هر چند در این مطالعه آلودگی نوک کاتتر خصوصا با اجرام gr- از نظر آماری اثری بر روی نتایج باروری نداشت ولی باز هم یک عامل مهم و دخیل در امر موفقیت نتایج IVF/ET محسوب می گردد.