مقدمه: هیپرلیپیدمی و افزایش کلسترول تام سرمی از مهم ترین ریسک فاکتورهای دخیل در شیوع و شدت اختلالات قلبی عروقی مانند بیماری عروق کرونر قلب محسوب می گردد. مطالعه حاضر برای مشخص کردن اثرات آنتی هاپرلیپیدمیک گیاه ترخون انجام شده است. روش بررسی: در این مطالعه تجربی اسانس گیری به وسیله دستگاه کلونجر به روش تقطیر با آب، انجام شد. هایپرلیپیدمی با خوراندن رژیم غذایی حاوی کلسترول بالا (2%) به مدت 21 روز در موش های صحرایی ایجاد گردید. حیوانات به صورت تصادفی به شش گروه (در هر گروه 6 موش) تقسیم شدند. موش های انتخاب شده برای مطالعه، روزانه به مدت دو هفته با لواستاتین (mg/kg10) و اسانس گیاه ترخون (mg/kg60-15) تحت درمان قرار گرفتند.نتایج: اسانس گیاه ترخون تفاوت معنی داری در کلسترول سرمی و تری گلیسرید نشان نداد در حالی که هر دو مورد اشاره شده به طور معنی داری به وسیله لواستاتین (P<0.05) کاهش پیدا کرد. بعد از درمان با اسانس گیاه ترخون افزایش معنی داری در سطح HDL (P<0.05) ایجاد گردید. در موش های دریافت کننده لواستاتین و اسانس ترخون (mg/kg60) کاهش مشخصی در غلظت LDL (P<0.05) مشاهده شد. درمان با اسانس ترخون منجر به کاهش معنی داری در نسبت TG:HDL، TC:HDL و LDL:HDL گردید. نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که اسانس گیاه ترخون نمی تواند از وقوع دیس لیپیدمی در موش هایی که با رژیم غذایی با کلسترول بالا تغذیه می شوند جلوگیری کند. با این حال نتایج حاضر حاکی از بهبود سطح HDL و شاخص آتروژنیک است.