سابقه و هدف: دیابت، افزایش کلسترول و پرفشاری خون سه عامل خطر عمدهای هستند که باعث افزایش بروز بیماریهای قلبی ـ عروقی میشوند. از دیرباز علاقه زیادی به بررسی نقش «سیر» در کاهش عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی وجود داشته است. این تحقیق اثر قرص سیر در بیماران دیابتی نوع دوم مبتلا به هیپرلیپیدمی مورد بررسی میدهد.مواد و روشها: در یک کارآزمایی بالینی (به روش قبل و بعد) بر روی 50 بیمار دیابتی نوع دوم مبتلا به هیپرلیپیدمی (39 زن و 11 مرد با غلظت کلسترول سرم £220 میلی گرم در دسی لیتر) تاثیر مصرف قرص سیر بر میزان قند خون، لیپیدهای پلاسما و فشار خون، مورد ارزیابی قرار گرفت. هر قرص حاوی 300 میلیگرم پودر سیر بود که به میزان سه بار در روز و به مدت 6 هفته بوسیله بیماران مصرف شد. در ابتدا و انتهای مطالعه، میزان قند خون، هموگلوبین گلیکوزیله، فشار خون و فراسنجهای لیپیدی اندازه گیری شدند. همچنین از پرسشنامه یادآمد 24 ساعته خوراک جهت بررسی مصرف غذایی بیماران استفاده شد. یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که مصرف قرص سیر به مدت 6 هفته بطور معنی داری کلسترول تام و کلسترول LDL را کاهش میدهد. کلسترول تام از 39.42±357.06در ابتدای مطالعه به 45.43±242.10میلی گرم در دسیلیتر در انتهای مطالعه (p<0.015) و کلسترول LDL از 45.75±169.58در ابتدای مطالعه به35.90±140.65 میلی گرم در دسی لیتر در انتهای مطالعه (p<0.001) کاهش یافت. از طرف دیگر میزان کلسترول HDL از 8.29 41.6±در ابتدای مطالعه به9.29±44.91 میلیگرم در دسی لیتر در انتهای مطالعه (p<0.02) افزایش یافت. از میزان فشارخون سیستولیک بطور معنی داری بسته شد طوری که از 17.94±133.04در ابتدای مطالعه به میلی متر 17.58±128.16 جیوه در انتهای مطالعه رسید (p<0.03). تغییرات معنی داری در فشار خون دیاستولیک، قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله و تریگلیسرید سرم مشاهده نشد. همچنین ترکیب رژیم غذایی بیماران تغییرات معنی داری را نشان نداد.نتیجه گیری: مصرف قرص سیر به مدت 6 هفته بطور معنی داری کلسترول تام، کلسترول LDL و فشار خون سیستولیک را کاهش و کلسترولHDL را افزایش می دهد. پیشنهاد می شود در این خصوص مطالعات دیگری نیز انجام شود تا ضمن کسب اطمینان از کیفیت، کارآیی و سالم بودن آن، فرآورده مزبور به طور گسترده در دسترس بیماران قرار گیرد.