مقدمه: ژلاتین یک محصول فرعی حیوانی است که از هیدرولیز نسبی بافت کلاژن بخش های مختلف بدن حیوانات به دست می آید؛ بنابراین تعیین حلیت نوع ماهی یا آبزی استفاده شده در ژلاتین، ویتامین های محلول در چربی، اسیدهای چرب غیراشباع و محصولات حاوی آن ها برای برخی مذاهب اسلامی ضروری است. امروزه در بسیاری از محصولات ژلاتینی، به ویژه مکمل ها و کپسول های ژلاتینی وارداتی به ایران، از ژلاتین گونه های مختلف خرچنگ، گربه ماهی و ماهی مرکب استفاده می شود که تاکنون روشی برای شناسایی آن ها گزارش نشده است. روش کار: براساس مطالعات بیوانفورماتیکی و ژن های موجود در پایگاه های اطلاعاتی، پرایمرهای اختصاصی برای ردیابی کیفی خرچنگ، گربه ماهی و ماهی مرکب در کپسول های ژلاتینی و مکمل ها طراحی شدند. سپس بهینه سازی روش PCR انجام شد. نهایتاً DNA استخراج شده از پرایمرهای اختصاصی هریک از گونه ها تکثیر و بر روی ژل آگارز رویت شد. یافته ها: بهینه سازی واکنش PCR برای پرایمرهای اختصاصی خرچنگ، گربه ماهی و ماهی مرکب انجام و به ترتیب باندهای 147، 124 و 112 جفت بازی بر روی ژل آگارز رؤیت شد. اختصاصیت، پایداری و تکرارپذیری روش برای هر جفت پرایمر بررسی شد. سپس PCR با DNA های استخراج شده از کپسول های ژلاتینی و پرایمرها انجام شد. همچنین، توالی یابی باند تکثیر شده با پرایمرهای عمومی آبزیان نیز نتایج فوق را تائید کرد. نتیجه: در این مطالعه برای اولین بار با روش PCR و با استفاده از پرایمرهای طراحی شده اختصاصی در مدت زمانی کوتاه می توان ردیابی کیفی خرچنگ، گربه ماهی و ماهی مرکب را در ژلاتین یا محصولات حاوی آن نظیر کپسول های ژلاتینی، مکمل ها و کلاژن قبل از ورود به کشور انجام داد.