سابقه و هدف: لیستریامونوسیتوژنز، باکتری میله ای گرم مثبت، بدون اسپور و کپسول است که قادر به رشد و تکثیر در دمای یخچال می باشد. این باکتری از طریق غذاهای آلوده نظیر شیر خام و پاستوریزه شده، فرآورده های لبنیاتی مانند پنیر نرم، فرآورده های گوشتی، سبزیجات آلوده و غیره به انسان منتقل میگردد. هدف از این تحقیق یافتن میزان فراوانی لیستریامونوسیتوژنز در فرآورده های لبنی و گوشتی (سوسیس و کالباس) توزیع شده در سطح شهر تهران و مشاهده پلاسمید موجود در آن به روش الکتروفورز میباشد.روش: در این بررسی توصیفی، نمونه هایی از فرآورده های لبنی (مانند پنیر، کرده، خامه) شیر و سوسیس و کالباس جمع آوری شد و در محیط TSYEB در دمای یخچال، غنی سازی گردید و سپس به دو محیط اختصاصی (Listeria selective agar Palcam agar) منتقل شد و در نهایت، باکتری از ریق تستهای بیوشیمیایی شناسایی گردید. پلاسمید باکتری با استفاده از روش آلکالین (قلیایی) استخراج و خالص شد و از طریق الکتروفورز مشاهد عکسبرداری شد.یافته ها: از 61 نمونه لبنیات، 18 نمونه (29.5%) و از 52 نمونه سوسیس و کالباس. 8 نمونه (15.38%) آلوده به لیستریا بود. از مجموع 26 سویه لیستریامونوسیتوژنز جدا شده از فرآورده های لبنی و گوشتی، 5 سویه (19.23%) دارای DNA پلاسمید با وزن مولکولی حدود 3.2kbp بودند.نتیجه گیری: آلودگی با لیستریامونوسیتوژنز در فرآورده های لبنی و گوشتی (سوسیس و کالباس) میتواند به علت عدم رعایت بهداشت در طی فرآیندهای تولید، حمل و نقل و توزیع و نیز آلودگی دامها باشد. لذا ضروری است، به علت گستردگی مصرف اینگونه فرآورده ها در کشور، توجه خاصی به نحوه تولید و توزیع آنها مبذول گردد تا از شیوع لیستریوزیس در افراد مستعد جلوگیری شود.