زمینه و هدف: زیره سبز دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و احتمالا می تواند باعث کاهش اکسیداسیون لیپیدها گردد. آنزیم پاراکسوناز 1 همراه با HDL در خون حرکت می کند. این آنزیم با هیدرولیز کردن فسفولیپیدهای اکسید شده یک نقش حفاظتی در برابر اکسیداسیون لیپوپروتئین ها دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر زیره سبز بر سطح لیپوپروتئین های پلاسما و فعالیت آنزیم پاراکسوناز 1 بوده است.روش بررسی: در این مطالعه کارآزمایی بالینی 91 بیمار با LDL کلسترول خون بیشتر از 120 میلی گرم در دسی لیتر انتخاب و در 2 گروه دریافت کنندگان زیره سبز و لواستاتین قرار گرفتند بطوری که دو گروه از نظر ویژگی های دموگرافیک، همسان بودند. قبل و بعد از مصرف زیره سبز و لواستاتین، پروفایل لیپیدی و فعالیت آنزیم پاراکسوناز 1 در همه افراد اندازه گیری گردید و نتایج با استفاده از آزمون t،t زوجی و ANOVAتجزیه و تحلیل گردید.یافته ها: عصاره زیره سبز میزان قند خون و LDL اکسید شده را کاهش و فعالیت آریل استرازی آنزیم پاراکسوناز(PON1) را افزایش داد (P<0.05).نتیجه گیری: با توجه به اینکه زیره سبز در مقایسه با لواستاتین تنها در افزایش فعالیت پارااکسوناز توانمندتر بوده است، به نظر می رسد اگر زیره سبز در کنار لواستاتین به عنوان مکمل بکار رود بتواند عدم تاثیر لواستاتین بر پارااکسوناز 1 را پوشش داده و حتی باعث کاهش بیشتر LDL اکسید شده گردد.