زمینه و هدف: ویژگی های میکروبی، فیزیکو شیمیایی آب آشامیدنی بر حسب نوع و مقدار، مبنای قضاوت درباره قابل شرب بودن و تاثیرگذاری هر کدام از اجزا فوق بر بهبود کیفیت، افزایش مقبولیت و یا تهدید سلامت مصرف کننده آن می باشد. هدف این تحقیق بررسی پارامترهای میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب شرب روستاهای شهرستان تکاب و مقایسه آن با استاندارد ملی و جهانی می باشد.مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی به منظور پایش کیفی منابع آب انجام شد که 17290 نمونه جهت کلرسنجی، 1055 نمونه برای آنالیز میکروبی و 87 نمونه جهت آنالیز شیمیایی و بررسی عناصر موجود در آب تهیه و نتیجه با استانداردهای موجود مقایسه گردید. در نهایت داده ها با آزمون آماری Mann-Whitney U آنالیز گردید.یافته ها: 66.7% کلر آزاد باقیمانده آب در حد استاندارد و 33.3% بالاتر یا پایین تر از حد استاندارد قرار داشتند. 12.3% آب روستاها نیز دارای آلودگی کلیفرمی بودند. میانگین سختی کل 247.4±110.2 بود. در 100% نمونه ها یون سولفات در حد حداکثر مجاز و در 98.9% در حد مطلوب، یون منیزیم در 100% نمونه ها در حد حداکثر مجاز و 85.1% در حد مطلوب و در 10.3% نمونه ها یون فلوراید در حد مجاز و 89.7% کمتر از حد مجاز بود و سایر یون ها نیز همگی در حد حداکثر مجاز و مطلوب قرار داشتند.نتیجه گیری: کیفیت میکروبی آب شرب روستاهای مورد بررسی تقریبا در محدوده استاندارد ملی آب قرار دارد. از نظر کیفیت شیمیایی نیز میزان سختی آب در برخی روستاها بالاتر از حد مطلوب و میزان یون فلوراید در اکثر روستاها کمتر از حد استاندارد قرار داشت.