زمینه و هدف: هیپرگلیسمی در دیابت باعث قندی شدن پروتیئن های بدن می شود که این امر به نوبه خود منجر به تغییر در ساختمان و عملکرد این پروتئین ها و ایجاد عوارض بعدی می گردد. در این مطالعه، اثر عصاره هندوانه ابوجهل (Citrullus Colocynthis) بر مهار واکنش قندی شدن آلبومین و شکستن پیوند آلبومین و گلوکز در محیط برون تنی بررسی شد.مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، تاثیر غلظت های 0.1، 0.2، 0.5 و 1 گرم بر دسی لیتر از عصاره هندوانه ابوجهل در دو حالت، تاثیر بر مهار واکنش قندی شدن آلبومین و اثر بر شکستن پیوند آلبومین و گلوکز، در محیط برون تنی بررسی گردید. میزان قندی شدن با روش تیوباربیتوریک اسید سنجیده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و سپس آزمون توکی استفاده شد.یافته ها: عصاره هندوانه ابوجهل در تمام غلظت ها توانست باعث مهار واکنش قندی شدن آلبومین شود که غلظت 0.2 گرم بر دسی لیتر بیشترین اثر مهاری را داشت. از طرفی، توانست پیوند آلبومین و گلوکز را بشکند که بیشترین تاثیر را غلظت 0.1 گرم بر دسی لیتر نشان داد و اختلافات معنی دار بود. نرخ شکستن پیوند، ارتباط مستقیم با زمان تیمار داشت.نتیجه گیری: نتایج نشان داد که هندوانه ابوجهل مانع از قندی شدن آلبومین شده و پیوند بین آلبومین و گلوکز را می شکند و بدین ترتیب اثر هایپوگلایسمیک دارد، لذا می تواند به عنوان گیاه دارویی مفید برای بهبود یا پیشگیری از اختلالات دیابت مطرح باشد.