هدف: با توجه به گزارشهای متعدد مبنی بر اثر سوء داروهای ضد تشنج بر متابولیسم استخوان, مطالعه حاضر به منظور بررسی این اختلال در کودکان و نوجوانان طراحی شد.
روش مطالعه: کودکان و نوجوانان 4 تا 15 ساله مراجعه کننده به مرکز طبیکودکان که حداقل 6 ماه تحت درمان با داروهای ضدتشنج قرار گرفته بودند با گروه شاهد در همین رده سنیاز نظر متابولیسم استخوان مورد بررسیقرار گرفتند. جهت بررسی متابولیسم استخوان اندازهگیری کلسیم، فسفر، آلکالن فسفاتاز و هورمون پاراتیروئید بر روی سرم بیماران و گروه شاهد انجام شد.
یافتهها: در یک دوره 20 ماهه 119 بیمار و 119 شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. سطح سرمی کلسیم در 6/96% و فسفر در 3/93% بیماران در محدوده طبیعی قرار داشت. میزان آلکالن فسفاتاز در 5/76% بیماران طبیعی و در 5/23% بالاتر از حد طبیعی بود. مقدار پاراتورمون در 3/77% بیماران طبیعی و در 5/18% موارد بیشتر از حد طبیعی بود. افزایش آلکالن فسفاتاز و پاراتورمون بطور معنیداری بیش از گروه کنترل بود (00/0=p). بیشترین افزایش آلکالن فسفاتاز و پاراتورمون در مصرف کنندگان کاربامازپین و کمترین افزایش در مصرف کنندگان والپرات سدیم دیده شد.
نتیجهگیری: اندازهگیری دورهای کلسیم، فسفر، آلکالن فسفاتاز و بهخصوص پاراتورمون در مصرف طولانی مدت داروهای ضد تشنج از جمله والپرات سدیم جهت بررسی متابولیسم استخوان پیشنهاد میگردد.