مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

808
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تنوع در ژنوتیپهای سه گونه نعناع (.M. aquatica L., Mentha piperita L و .M. spicata L) در واکنش به شوری

صفحات

 صفحه شروع 349 | صفحه پایان 366

چکیده

 گونه های مختلف نعناع (Mentha spp.), از مهمترین گیاهان دارویی هستند که در نقاط مختلف جهان کشت می گردند. شوری آب و خاک از عوامل موثر در کاهش رشد و تولید گیاه می باشد که گزینش و استفاده از ژنوتیپ های متحمل, گسترش کشت و تولید این گیاه را در شرایط شور فراهم می نماید.این پژوهش در گلخانه تحقیقاتی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع به اجرا درآمد. در این آزمایش واکنش ژنوتیپ های سه گونه نعناع در مقابل شوری از نظر قدرت ریشه زایی و سایر مولفه های رشدی گیاه در یک آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. قلمه های 6 ژنوتیپ نعناع شامل ژنوتیپ های شماره 28 و 6 ,(Mentha piperita L.) 3 و (M. aquatica L.) 31, و 11 و (M. spicata L.) 17 در محلول های صفر, 50, 100, 150 و 200 میلی مولار رویانده شدند. درصد ریشه زایی, حداکثر طول ریشه, متوسط طول ریشه, شادابی, تولید جوانه در داخل محلول نمک, حداکثر طول سرشاخه و تولید جوانه در سرشاخه, 14, 21 و 28 روز پس از کشت, اندازه گیری شدند و داده های مربوط مورد تجزیه آماری قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان دهنده کاهش مولفه های فوق در اثر افزایش غلظت NaCl می باشند. با این وجود, تنوع قابل ملاحظه ای در واکنش به شوری مشاهده شد. تفاوت های معنی داری از نظر خصوصیات مختلف, به ویژه درصد ریشه زایی در میان ژنوتیپ های تحت تنش شوری مشاهده شد که ژنوتیپ شماره 6 در مقایسه با سایر ژنوتیپ ها, بیشترین ریشه زایی را تحت غلظت 200 mM نمک از خود نشان داد. همچنین همبستگی مثبت و معنی داری بین ریشه زایی و سایر صفات اندازه گیری شده و نیز میان کلیه صفات وجود داشت.وجود تنوع در ژنوتیپ های تحت بررسی, از نظر مولفه های رشد در واکنش به شوری و نیز همبستگی میان صفات نشان می دهد که با گزینش ژنوتیپ های نعناع در جهت افزایش مقاومت به شوری, می توان ارقام متحمل به تنش را جهت کشت در مناطق شور اصلاح نمود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    طبایی عقدایی، سیدرضا، رضایی، محمدباقر، و نجفی آشتیانی، اکبر. (1382). بررسی تنوع در ژنوتیپهای سه گونه نعناع (.M. aquatica L., Mentha piperita L و .M. spicata L) در واکنش به شوری. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 19(4)، 349-366. SID. https://sid.ir/paper/104943/fa

    Vancouver: کپی

    طبایی عقدایی سیدرضا، رضایی محمدباقر، نجفی آشتیانی اکبر. بررسی تنوع در ژنوتیپهای سه گونه نعناع (.M. aquatica L., Mentha piperita L و .M. spicata L) در واکنش به شوری. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1382؛19(4):349-366. Available from: https://sid.ir/paper/104943/fa

    IEEE: کپی

    سیدرضا طبایی عقدایی، محمدباقر رضایی، و اکبر نجفی آشتیانی، “بررسی تنوع در ژنوتیپهای سه گونه نعناع (.M. aquatica L., Mentha piperita L و .M. spicata L) در واکنش به شوری،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. 19، no. 4، pp. 349–366، 1382، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/104943/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی SID
    strs
    دانشگاه امام حسین
    بنیاد ملی بازیهای رایانه ای
    کلید پژوه
    ایران سرچ
    ایران سرچ
    فایل موجود نیست.
    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button