مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,178
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

628
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی اثر تنش شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه برخی از ژنوتیپ ها و ارقام برنج (.Oryza sativa L) ایرانی

صفحات

 صفحه شروع 71 | صفحه پایان 94

چکیده

 به منظور مطالعه و ارزیابی فیزیولوژیکی اثرات مقادیر مختلف تنش شوری, دو آزمایش جداگانه در شرایط هیدروپونیک (آبکشت) در مرحله جوانه زنی و گیاهچه ای گیاه برنج (Oryza sativa L.) در محل گلخانه موسسه تحقیقات برنج کشور در آمل به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1385 انجام گرفت. در این آزمایش, شانزده ژنوتیپ و ارقام برنج شامل: اهلمی طارم, شفق, غریب, طارم زوارک, خزر, موسی طارم, قشنگه, PSBR-C88, هیبرید بهار یک, نعمت A, PSBR-C84, حسن سرایی, عنبربو, گرده و تایچونگ در 4 سطح شوری (شاهد, 4, 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) مورد بررسی قرار گرفتند. در مرحله جوانه زنی پارامترهای درصد و سرعت جوانه زنی, طول ریشه چه و ساقه چه, وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک کل گیاهچه اندازه گیری شدند. در مرحله گیاهچه ای نیز طول ریشه و ساقه, ارتفاع گیاچه, سطح برگ, وزن خشک ریشه و اندام هوایی, غلظت یونNa+  و K+ و نسبتK+/Na+  در ریشه و ساقه و بیوماس کل تعیین گردیدند. تجزیه واریانس نشان داد که اثر شوری, رقم و اثر متقابل شوری و رقم بر کلیه پارامترهای اندازه گیری شده در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بودند. نتایج حاصل در مرحله جوانه زنی نشان داد که کلیه صفت ها در پاسخ به تنش شوری, اختلاف معنی داری داشت. در مرحله گیاهچه ای به جز غلظت یون Na+ و نسبت K+/Na+ در ریشه و ساقه, بقیه صفات اندازه گیری شده با افزایش شوری کاهش یافتند. مشخص شد که رقم های PSBR-C88 و هیبرید بهار یک در سطوح مختلف شوری به ترتیب با بیشترین و کمترین سرعت رشد به عنوان رقم متحمل و حساس به تنش شوری انتخاب گردیدند. جهت پیش بینی روابط بین بیوماس کل و اجزای آن, تجزیه علیت, بر مبنای رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که صفات وزن خشک ریشه چه و ساقه چه در مرحله جوانه زنی و صفت های وزن خشک ریشه و اندام هوایی در مرحله گیاهچه ای در تولید بیوماس کل سهیم اند؛ ولی نتایج تجزیه علیت مشخص کرد که فقط دو متغیر وزن خشک ساقه چه و اندام هوایی از اهمیت زیادی برخوردارند. این صفات, اثرات مستقیم زیادی بر بیوماس کل دارند و می توانند در برنامه های اصلاحی برنج مورد استفاده قرار گیرند. تجزیه علیت هم چنین نشان داد که بخش عمده همبستگی وزن خشک ریشه چه در مرحله جوانه زنی و ریشه در مرحله گیاهچه ای با بیوماس کل, مربوط به اثرات غیرمستقیم آن ها از طریق متغیرهای دیگر است.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    فرهمندفر، اسفندیار، پوستینی، کاظم، فلاح، الهیار، توکل افشاری، رضا، و مرادی، فواد. (1388). بررسی اثر تنش شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه برخی از ژنوتیپ ها و ارقام برنج (.Oryza sativa L) ایرانی. مجله علوم گیاهان زراعی ایران (علوم کشاورزی ایران)، 40(3)، 71-94. SID. https://sid.ir/paper/153475/fa

    Vancouver: کپی

    فرهمندفر اسفندیار، پوستینی کاظم، فلاح الهیار، توکل افشاری رضا، مرادی فواد. بررسی اثر تنش شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه برخی از ژنوتیپ ها و ارقام برنج (.Oryza sativa L) ایرانی. مجله علوم گیاهان زراعی ایران (علوم کشاورزی ایران)[Internet]. 1388؛40(3):71-94. Available from: https://sid.ir/paper/153475/fa

    IEEE: کپی

    اسفندیار فرهمندفر، کاظم پوستینی، الهیار فلاح، رضا توکل افشاری، و فواد مرادی، “بررسی اثر تنش شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه برخی از ژنوتیپ ها و ارقام برنج (.Oryza sativa L) ایرانی،” مجله علوم گیاهان زراعی ایران (علوم کشاورزی ایران)، vol. 40، no. 3، pp. 71–94، 1388، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/153475/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button