Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

938
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

545
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تعیین بهترین شاخص های گزینشی برای تسهیل عمل انتخاب در برنج

صفحات

 صفحه شروع 1 | صفحه پایان 25

چکیده

 به منظور تعیین بهترین شاخص های گزینش برای تسهیل عمل انتخاب در برنج و انتخاب برترین خانواده های F3 از بین 260 خانواده حاصل از تلاقی بین طارم محلی × خزر با استفاده از شاخص های گزینش چندگانه پایه و بهینه, آزمایشی در سال زراعی 1387 در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی گنبد کاووس به اجرا در آمد. بدین منظور 260 خانواده F3 به همراه والدین و نسل F1 کشت شدند. جهت به دست آوردن برترین شاخص های گزینش, بردارهای مختلفی از ارزش های اقتصادی صفات در نظر گرفته شد که شامل اطلاعات ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی, اثرات مستقیم ژنوتیپی در تجزیه علیت و وراثت پذیری صفات بود. ضرایب همبستگی فنوتیپی بین عملکرد بوته با تعداد خوشه (**0.836), ارتفاع بوته (**0.409), طول خروج خوشه از غلاف (**0.476), تعداد دانه پر (**0.698) و زیست توده (**0.958) مثبت و معنی دار بود. نتایج تجزیه رگرسیون بین عملکرد دانه و سایر صفات مورد بررسی نشان داد که تعداد خوشه, تعداد دانه و زیست توده به ترتیب بیشترین میزان تغییرات عملکرد را توجیه نمودند. همچنین نتایج تجزیه علیت نیز اهمیت صفات تعداد خوشه, تعداد دانه پر و زیست توده را در تغییرات عملکرد نشان داد. بین شاخص های گزینش مطرح شده, شاخص هشتم (حاصل از وراثت پذیری صفات ردیف اول تجزیه علیت) و شاخص ششم (حاصل از اثرات مستقیم ژنتیکی صفات ردیف اول در تجزیه علیت و ضرایب همبستگی ژنتیکی معنی دار سایر صفات با عملکرد دانه در بوته) سودمندی نسبی خوبی را نشان دادند به ویژه برای شاخص پایه که سودمندی نسبی و پیشرفت برای عملکرد دانه بدست آمده از سایر شاخص های محاسبه شده بیشتر بود. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق برترین خانواده های جمعیت طارم محلی × خزر می توانند با استفاده از شاخص های گزینشی بهینه و پایه با بیشترین پیشرفت ژنتیکی انتخاب شوند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    صبوری، حسین، بیابانی، عباس، فضلعلی پور، مریم، و صبوری، عاطفه. (1389). تعیین بهترین شاخص های گزینشی برای تسهیل عمل انتخاب در برنج. پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، 17(4)، 1-25. SID. https://sid.ir/paper/155807/fa

    Vancouver: کپی

    صبوری حسین، بیابانی عباس، فضلعلی پور مریم، صبوری عاطفه. تعیین بهترین شاخص های گزینشی برای تسهیل عمل انتخاب در برنج. پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1389؛17(4):1-25. Available from: https://sid.ir/paper/155807/fa

    IEEE: کپی

    حسین صبوری، عباس بیابانی، مریم فضلعلی پور، و عاطفه صبوری، “تعیین بهترین شاخص های گزینشی برای تسهیل عمل انتخاب در برنج،” پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 17، no. 4، pp. 1–25، 1389، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/155807/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا