مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

667
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

494
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تجزیه به عامل‎ های عملکرد، اجزای عملکرد و برخی صفات موثر بر مقاومت به خشکی در عدس (Lens culinaris Medik)

صفحات

 صفحه شروع 77 | صفحه پایان 92

چکیده

  روش تجزیه به عاملها یکی از روشهای آماری چند متغیره است که در آن میتوان تعداد زیادی از متغیرهای همبسته را به تعداد کمتری عامل اصلی کاهش داد. به منظور تعیین چگونگی تاثیر صفات مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه برمیزان مقاومت آن به خشکی, آزمایشی روی 20 ژنوتیپ عدس در سال 1383 در قالب طرح کرتهای خرد شده انجام گرفت. تجزیه به عاملها بر اساس میانگین داده های حاصل از دو محیط تنش و بدون تنش خشکی, توانست 18 متغیر را در4 عامل استخراج شده توزیع نماید. برای سهولت تفسیر نتایج, تنها آن دسته از ضرایب عاملی که بزرگتر از 0.38بودند بدون توجه به علامت آنها معنی دار در نظر گرفته شدند. عامل اول 20.28 درصد از کل تغییرات را به خود اختصاص داد. بزرگترین ضرایب عاملی آن مربوط به صفات وزن خشک گیاه, وزن خشک برگ, وزن خشک ساقه, سطح برگ و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی بود. تمام متغیرها در این عامل دارای ضرایب عاملی با علامت مثبت بودند. عامل دوم 15.61 درصد از کل تغییرات را به خود اختصاص داد. برای این عامل صفات ارتفاع گیاه در زمان گلدهی, ارتفاع گیاه قبل از گلدهی, ارتفاع گیاه در زمان برداشت, عرض بوته و تعداد شاخه فرعی اولیه دارای ضرایب عاملی بالا بودند بطوریکه دو متغیر دارای ضریب عاملی مثبت و سه متغیر دیگر دارای ضریب منفی بودند. همبستگی منفی و معنی دار بین ارتفاع گیاه در هر سه زمان رشدی (قبل ازگلدهی, موقع گلدهی و موقع برداشت) با عرض بوته و تعداد شاخه های فرعی اولیه و همبستگی مثبت و معنی دار بین صفات عرض بوته و تعداد شاخه های فرعی اولیه با یکدیگر مشاهده گردید. عامل سوم 14.03 درصد از کل تغییرات را توجیه نمود که در این عامل صفات شاخص برداشت, عملکرد دانه, تعداد غلاف در بوته, محتوای نسبی آب برگ, تعداد دانه در بوته بترتیب دارای ضرایب عاملی 0.758, 0.655, 0.614, 0.608و 0.586 بودند. در این عامل نیز تمام متغیرها دارای ضرایب عاملی با علامت مثبت بوده و تمام صفاتی که برای تشکیل عامل3 با همدیگر جمع شده اند همگی دارای ضرایب همبستگی ساده مثبت و معنی دار بودند. عامل چهارم 66/10 درصد از کل تغییرات صفات را تبئین نمود که شامل صفات عملکرد بیولوژیک, دمای برگ و وزن 100 دانه بود. جدول همبستگی ساده صفات, وجود رابطه منفی و معنی دار بین دمای برگ و عملکرد دانه و رابطه مثبت و معنی دار وزن صد دانه با عملکرد دانه را نشان داد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    صالحی، محمد، حق نظری، علی، شکاری، فرید، و فرامرزی، علی. (1385). تجزیه به عامل‎ های عملکرد, اجزای عملکرد و برخی صفات موثر بر مقاومت به خشکی در عدس (Lens culinaris Medik). بوم شناسی گیاهان زراعی (دانش نوین کشاورزی)، 2(4)، 77-92. SID. https://sid.ir/paper/166696/fa

    Vancouver: کپی

    صالحی محمد، حق نظری علی، شکاری فرید، فرامرزی علی. تجزیه به عامل‎ های عملکرد, اجزای عملکرد و برخی صفات موثر بر مقاومت به خشکی در عدس (Lens culinaris Medik). بوم شناسی گیاهان زراعی (دانش نوین کشاورزی)[Internet]. 1385؛2(4):77-92. Available from: https://sid.ir/paper/166696/fa

    IEEE: کپی

    محمد صالحی، علی حق نظری، فرید شکاری، و علی فرامرزی، “تجزیه به عامل‎ های عملکرد, اجزای عملکرد و برخی صفات موثر بر مقاومت به خشکی در عدس (Lens culinaris Medik)،” بوم شناسی گیاهان زراعی (دانش نوین کشاورزی)، vol. 2، no. 4، pp. 77–92، 1385، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/166696/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا