مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

659
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

507
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

گزینش برای تحمل به تنش شوری در توده های گندم نان

صفحات

 صفحه شروع 13 | صفحه پایان 21

چکیده

 به منظور ارزیابی تحمل به تنش شوری در توده های گندم نان, تعداد 823 نمونه ژنتیکی با مبدأ متفاوت از کلکسیون گندم نان بانک ژن گیاهی ملی ایران مورد آزمایش قرار گرفتند. ارزیابی توده ها در شرایط تنش شوری در مزرعه پژوهشی اردکان با میزان شوری خاک و آب آبیاری به میزان 10 تا 12 دسی زیمنس بر متر در قالب طرح آگمنت با سه رقم شاهد کویر, روشن و ماهوتی انجام گرفت. صفات مورفولوژیکی و زراعی نمونه های ژنتیکی و ارقام شاهد اندازه گیری شد. با بررسی آمار توصیفی مشخص شد که از بین صفات مورد ارزیابی, وزن دانه پنج سنبله و تعداد پنجه بیشترین ضریب تغییرات را (به ترتیب 27.99 و 24.13 درصد) داشتند. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که تعداد هفت مولفه اصلی, 69.18 درصد از تغییرات کل را توجیه نمودند. مولفه اصلی اول بر وزن دانه پنج سنبله, تعداد دانه در سنبله, تعداد سنبلچه در سنبله و تعداد گلچه درسنبلچه بیشتر تاکید داشت و نمونه های ژنتیکی 3528 (مبدأ ناشناخته از ایران), 3477 (خراسان), 4056 (کرمان), 3532 (مرکزی), 3526 (مرکزی), 3569 (لرستان)و 3444 (خراسان) را متمایز نمود. تجزیه خوشه ای به روش K means انجام گرفت و نمونه های ژنتیکی در پنج گروه قرار گرفتند. در گروه دوم تعداد 38 نمونه ژنتیکی دارای عملکرد دانه پنج سنبله, وزن صد دانه و تعداد دانه در سنبله بیشتری نسبت به رقم کویر بودند. در گروه پنجم سه نمونه ژنتیکی شامل 3238 (خراسان), 4436 (هندوستان) و 5415 (یونان) دارای عملکرد دانه پنج سنبله, وزن صد دانه و تعداد دانه سنبله بیشتری نسبت به ارقام شاهد روشن و ماهوتی بودند. مجموع نتایج تحقیق نشان دهنده تنوع ژنتیکی بالا و امکان گزینش برای تحمل به شوری در ذخایر ژنتیکی گندم نان بود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    ارشد، یوسف، زهراوی، مهدی، و سلطانی، علی. (1392). گزینش برای تحمل به تنش شوری در توده های گندم نان. پژوهش های به زراعی(تنش های محیطی در علوم گیاهی)، 5(1)، 13-21. SID. https://sid.ir/paper/182220/fa

    Vancouver: کپی

    ارشد یوسف، زهراوی مهدی، سلطانی علی. گزینش برای تحمل به تنش شوری در توده های گندم نان. پژوهش های به زراعی(تنش های محیطی در علوم گیاهی)[Internet]. 1392؛5(1):13-21. Available from: https://sid.ir/paper/182220/fa

    IEEE: کپی

    یوسف ارشد، مهدی زهراوی، و علی سلطانی، “گزینش برای تحمل به تنش شوری در توده های گندم نان،” پژوهش های به زراعی(تنش های محیطی در علوم گیاهی)، vol. 5، no. 1، pp. 13–21، 1392، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/182220/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا