مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,468
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

683
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مطالعه سمیت کلرید جیوه بر رشد و برخی ویژگی های بیوشیمیایی گیاه شوید (.Anethum graveolens L)

صفحات

 صفحه شروع 19 | صفحه پایان 27

چکیده

 جیوه یکی از فلزات سنگین و سمی است که سبب آلودگی زمین های زراعی می شود. تجمع جیوه در گیاهان, بسیاری از اعمال سلولی را مختل و رشد و نمو را متوقف می سازد. هدف از این تحقیق مطالعه سمیت کلرید جیوه بر رشد و برخی ویژگی های بیوشیمیایی گیاه شوید بود. آزمایش ها در شرایط هیدروپونیک انجام شد. تیمارهای صفر (شاهد), 5, 10, 15 و 20 میکرومولار کلرید جیوه با چهار تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی بر روی گیاهان اعمال شد. تحت تنش ناشی از سمیت جیوه, مقادیر وزن خشک ریشه و اندام های هوایی, کلروفیل کل برگ ها, میزان مالون دی آلدهید (MDA) برگ ها, تجمع جیوه در ریشه و اندام های هوایی و فعالیت آنزیم های پراکسیداز, کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز برگ ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش میزان کلرید جیوه در محیط رشد, وزن خشک اندام های هوایی و ریشه, به جز در تیمار 5 میکرومولار در مقایسه با شاهد کاهش معنی دار یافت. کاهش کلروفیل کل برگ ها همراه با افزایش تنش جیوه در مقایسه با شاهد معنی دار بود. میزان مالون دی آلدهید (MDA) برگ ها در اثر افزایش جیوه, افزایش معنی داری نشان داد. جذب جیوه با افزایش غلظت آن در محیط رشد افزایش یافت و تجمع آن در ریشه ها بیشتر از اندام های هوایی بود. افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز برگ ها همراه با افزایش کلرید جیوه در مقایسه با شاهد معنی دار بود. افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز برگ ها به جز در تیمار 5 میکرو مولار کلرید جیوه در مقایسه با شاهد معنی دار بود. کاهش کلروفیل و رشد اندام ها و افزایش مالون دی آلدهید برگ ها نشان دهنده آسیب های اکسیداتیو می باشد. تجمع جیوه در ریشه ها, افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در برگ ها و فعال شدن دفاع ضد اکسیدانی می تواند از ساز و کارهای تحمل به سمیت جیوه باشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    نورانی آزاد، حمید، حاجی باقری، محمدرضا، چوبینه، داریوش، و اجرایی، عبدالکریم. (1389). مطالعه سمیت کلرید جیوه بر رشد و برخی ویژگی های بیوشیمیایی گیاه شوید (.Anethum graveolens L). فیزیولوژی محیطی گیاهی (پژوهش های اکوفیزیولوژی گیاهی ایران)، 5(2 (پیاپی 18))، 19-27. SID. https://sid.ir/paper/185643/fa

    Vancouver: کپی

    نورانی آزاد حمید، حاجی باقری محمدرضا، چوبینه داریوش، اجرایی عبدالکریم. مطالعه سمیت کلرید جیوه بر رشد و برخی ویژگی های بیوشیمیایی گیاه شوید (.Anethum graveolens L). فیزیولوژی محیطی گیاهی (پژوهش های اکوفیزیولوژی گیاهی ایران)[Internet]. 1389؛5(2 (پیاپی 18)):19-27. Available from: https://sid.ir/paper/185643/fa

    IEEE: کپی

    حمید نورانی آزاد، محمدرضا حاجی باقری، داریوش چوبینه، و عبدالکریم اجرایی، “مطالعه سمیت کلرید جیوه بر رشد و برخی ویژگی های بیوشیمیایی گیاه شوید (.Anethum graveolens L)،” فیزیولوژی محیطی گیاهی (پژوهش های اکوفیزیولوژی گیاهی ایران)، vol. 5، no. 2 (پیاپی 18)، pp. 19–27، 1389، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/185643/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button