مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,933
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

653
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

2

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه خوشه ای برای صفات کمی و کیفی برنج

صفحات

 صفحه شروع 167 | صفحه پایان 182

چکیده

 به منظور مطاله ژنتیکی در خصوصیات کمی و کیفی 36 لاین و رقم برنج, آزمایشی در قالب طرح لاتیس ساده در سال 1379 انجام شد. در این مطالعه هفده صفت شامل عملکرد دانه, تعداد خوشه, تعداد دانه سالم در خوشه, وزن صد دانه, طول, عرض و مساحت برگ, ارتفاع بوته, طول ساقه, مقدار آمیلوز, غلظت ژل, وزن خوشه, طول, عرض و شکل دانه, تعدا روز تا 50 درصد گلدهی و رسیدن کامل با اندازه گیری ده نمونه تصادفی در هر واحد آزمایشی ارزیابی شدند. تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها برای کلیه صفات مورد بررسی وجود داشت که نشانگر وجود تنوع  ژنتیکی در این ژنوتیپ ها بود. ضریب تنوع فنوتیپی برای کلیه صفات بیشتر از ضریب تنوع ژنتیکی بود و برا ی بسیاری از صفات تفاوت های ناچیزی از نظر این دو ضریب وجود داشت. بیشترین ضرایب تنوع  فنوتیپی و ژنوتیپی به ترتیب مربوط به صفات غلظت ژل, مساحت برگ, عرض برگ و تعداد خوشه بود. بیشترین وراثت پذیری عمومی مربوط به ارتفاع بوته و کمترین آن مربوط به وزن خوشه بود. ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی تعداد خوشه, تعداد دانه پر در خوشه, وزن خوشه, تعدا روز تا 50 درصد گلدهی و رسیدن کامل با عملکرد مثبت و معنی دار بود و ضریب همبستگی بین عملکرد با بقیه صفات منفی بود. تجزیه کلاستر به روش واریانس مینیمم وارد, ژنوتیپ ها را در پنج کلاستر گروه بندی نمود. ژنوتیپ های کلاستر سوم شامل چهار لاین خالص به شماره 4, 21, 22 و 24 به علت داشتن مقادیر بالای عملکرد, تعداد خوشه, تعداد دانه سالم در خوشه و نیز دارا بودن آمیلوز متوسط و ارتفاع کم, ارزشمند هستند و می توان از آن ها برای انتقال صفات مذکور در برنامه های دورگ گیری استفاده نمود. ضمن این که از ژنوتیپ های کلاستر اول و پنجم به ترتیب می توان برای افزایش عملکرد و بهبود کیفیت پخت استفاد کرد.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

رحیم سروش، حسین، مصباح، محمود، حسین زاده، عبدالهادی، و بزرگی پور، رضا. (1383). بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه خوشه ای برای صفات کمی و کیفی برنج. نهال و بذر، 20(2)، 167-182. SID. https://sid.ir/paper/20569/fa

Vancouver: کپی

رحیم سروش حسین، مصباح محمود، حسین زاده عبدالهادی، بزرگی پور رضا. بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه خوشه ای برای صفات کمی و کیفی برنج. نهال و بذر[Internet]. 1383؛20(2):167-182. Available from: https://sid.ir/paper/20569/fa

IEEE: کپی

حسین رحیم سروش، محمود مصباح، عبدالهادی حسین زاده، و رضا بزرگی پور، “بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه خوشه ای برای صفات کمی و کیفی برنج،” نهال و بذر، vol. 20، no. 2، pp. 167–182، 1383، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/20569/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button