مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

2,694
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

713
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

جذب سطحی بور به وسیله کانی بیوتیت: اثر pH، قدرت یونی و ماهیت محلول زمینه

صفحات

 صفحه شروع 161 | صفحه پایان 173

چکیده

 سابقه و هدف: بور یکی از عناصر ضروری برای رشد گیاه می باشد. غلظت بور در آب آبیاری و در خاک نقش مهمی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارد. دامنه بین کمبود و سمیت این عنصر در گیاهان نسبت به عناصر غذایی دیگر, بسیار نزدیک به هم است. اگر غلظت بور در گیاه کمی بیش تر از حد مورد نیاز گیاه باشد, علایم سمیت آن در گیاه ظاهر می شود. مطالعه عوامل موثر بر جذب سطحی بور توسط کانی های متداول در خاک های مناطق خشک و نیمه خشک می تواند در اصلاح و مدیریت خاک های مبتلا به سمیت بور دارای اهمیت باشد. هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر رفتار جذبی بور توسط کانی بیوتیت بود.مواد و روش ها: جذب سطحی بور توسط کانی بیوتیت در محدوده ph=6.5-9, در دو سطح غلظت 5 و 15 میلی گرم بر لیتر بور بررسی شد. به منظور بررسی اثر نوع کاتیون و قدرت یونی محلول زمینه بر جذب سطحی بور از الکترولیت های Mg(NO3)2, Ca(NO3)2 و NaNO3 در سه غلظت (0.03, 0.09 و 0.18 مولار) استفاده شد. هم دماهای جذب سطحی در دامنه غلظت 1 تا 15 میلی گرم بر لیتر بور و با استفاده از آزمایش های تعادلی 24 ساعته رسم شدند. به منظور تفسیر نتایج جذب سطحی بور توسط کانی, طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR), قبل و بعد از جذب سطحی بور توسط کانی و گونه بندی بور در محلول های تعادلی به وسیله برنامه Visual MINTEQ انجام گردید.یافته ها: نتایج این پژوهش نشان داد اثر PH بر میزان بور جذب سطحی شده به غلظت اولیه بور بستگی داشت. مقدار جذب سطحی بور با افزایش PH افزایش یافت. میزان جذب سطحی بور به وسیله این کانی با افزایش قدرت یونی افزایش یافت. با افزایش قدرت یونی محلول از 0.03 مولار به 0.18 مولار, مقدار بور جذب سطحی شده از 1.28 میلی مول بر کیلوگرم به 2.64 میلی مول بر کیلوگرم افزایش یافت. در تمامی سطوح غلظت کاتیون, مقدار بور جذب سطحی شده در حضور کلسیم و منیزیم بیش تر از سدیم بود. این موضوع ممکن است به دلیل تشکیل کمپلکس های بور با کلسیم و منیزیم (CaH2BO3+ و MgH2BO3+) و جذب سطحی آن ها توسط کانی باشد. نتایج هم دماهای جذب سطحی نشان داد که مدل های فروندلیچ و لانگمویر جذب سطحی بور را به خوبی توصیف کردند, حداکثر ظرفیت جذب (qmax) به وسیله مدل لانگمویر برای کانی بیوتیت 27.2 میلی مول بر کیلوگرم تعیین شد.نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که به طور متوسط کم تر از شش درصد از غلظت اولیه بور توسط کانی بیوتیت جذب سطحی شد, بنابراین به نظر می رسد این کانی ظرفیت جذبی مناسبی برای بور ندارد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    زارع پور، فریده، و حمیدپور، محسن. (1394). جذب سطحی بور به وسیله کانی بیوتیت: اثر pH, قدرت یونی و ماهیت محلول زمینه. مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار، 5(4)، 161-173. SID. https://sid.ir/paper/209720/fa

    Vancouver: کپی

    زارع پور فریده، حمیدپور محسن. جذب سطحی بور به وسیله کانی بیوتیت: اثر pH, قدرت یونی و ماهیت محلول زمینه. مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار[Internet]. 1394؛5(4):161-173. Available from: https://sid.ir/paper/209720/fa

    IEEE: کپی

    فریده زارع پور، و محسن حمیدپور، “جذب سطحی بور به وسیله کانی بیوتیت: اثر pH, قدرت یونی و ماهیت محلول زمینه،” مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار، vol. 5، no. 4، pp. 161–173، 1394، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/209720/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button