مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

701
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

1,030
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تاثیر تیمار دمایی بر مراحل رشد و عملکرد ارقام برنج در شرایط گلخانه

صفحات

 صفحه شروع 94 | صفحه پایان 103

چکیده

 به منظور بررسی تاثیر تیمار دمایی بر مراحل مختلف رشد گیاه برنج, آزمایش گلخانه ای به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه معاونت موسسه برنج آمل انجام شد. در این بررسی عامل اصلی پنج رقم برنج شامل طارم محلی, فجر, دیلم, لاین 843 و شیرودی و عوامل فرعی شامل تیمار دمایی در دو سطح (16 و 32 درجه سانتیگراد به ترتیب تنش دمای پایین و شاهد) و مراحل رشدی در چهار سطح (شامل متوسط پنجه زنی تا ظهور خوشه جوان, ساقه دهی (مرحله v شکل برگ), آبستنی تا گلدهی و پرشدن دانه اجرا گردید. در این بررسی از هر رقم در هر گلدان, دو تک بوته نشاء شد. کلیه گلدانها تا رسیدن به مرحله رشدی تعیین شده در شرایط شاهد (32 درجه سانتیگراد), نگهداری و موقع رسیدن به مرحله فنولوژی رشدی مورد نظر به مدت 15 روز در دمای 16 درجه سانتیگراد نگهداری و سپس به دمای 32 درجه سانتیگراد منتقل شدند. در پایان هر مرحله رشدی صفات مورفولوژیکی ارتفاع گیاه, تعدادپنجه, سطح برگ, وزن خشک برگ, ساقه و وزن خشک کل در هر کپه و اجزای عملکرد با اندازه گیری تمامی خوشه های هر کپه همزمان با رسیدگی فیزیولوژیکی, اندازه گیری و محاسبه شد. نتایج نشان داد که اعمال کاهش دما باعث کاهش مقدار مولفه های مورفولوژیکی نظیر ارتفاع گیاه, تعدادپنجه, سطح برگ, وزن خشک برگ, ساقه و وزن خشک کل, ب هترتیب به میزان 6, 17, 56, 39 و 38 درصد شد. این مطالعه نشان داد که کاهش دما, در مرحله متوسط پنجه زنی تا ظهور خوشه جوان سبب بروز بیشترین خسارت به عملکرد دانه برنج میشود. کاهش تعداد خوشه در کپه و طول خوشه سبب کاهش عملکرد دانه برنج بود. در میان ارقام مورد بررسی, حساسترین رقم نسبت به کاهش دما, لاین 843 (20.64 درصد کاهش نسبت به شاهد) و متحمل ترین رقم شیرودی (11.01 درصد کاهش نسبت به شاهد) ارزیابی شد. همچنین با اعمال کاهش درجه حرارت در مرحله متوسط پنجه زنی تا ظهور خوشه جوان, بیشترین عملکرد دانه, در رقم دیلم (30.68 گرم در کپه) و کم ترین مقدار در رقم طارم محلی (16.57 گرم در کپه) مشاهد هشد. این مطالعه نشان داد که کاهش دما (16 درجه سانتیگراد) بطور میانگین سبب کاهش 19.6 درصدی عملکرد دانه در ارقام برنج شد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    فلاح، الهیار، و میارستمی، پریسا. (1394). تاثیر تیمار دمایی بر مراحل رشد و عملکرد ارقام برنج در شرایط گلخانه. پژوهش های کاربردی زراعی (پژوهش و سازندگی)، 28(106)، 94-103. SID. https://sid.ir/paper/214791/fa

    Vancouver: کپی

    فلاح الهیار، میارستمی پریسا. تاثیر تیمار دمایی بر مراحل رشد و عملکرد ارقام برنج در شرایط گلخانه. پژوهش های کاربردی زراعی (پژوهش و سازندگی)[Internet]. 1394؛28(106):94-103. Available from: https://sid.ir/paper/214791/fa

    IEEE: کپی

    الهیار فلاح، و پریسا میارستمی، “تاثیر تیمار دمایی بر مراحل رشد و عملکرد ارقام برنج در شرایط گلخانه،” پژوهش های کاربردی زراعی (پژوهش و سازندگی)، vol. 28، no. 106، pp. 94–103، 1394، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/214791/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button