Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

799
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

661
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مدیریت منابع آب محصولات زراعی استان قم با استفاده از مفهوم رد پای آب

صفحات

 صفحه شروع 1109 | صفحه پایان 1119

چکیده

 در مناطق خشک و نیمه خشک مانند استان قم, مدیریت منابع آب به خصوص در بخش کشاورزی, اهمیت زیادی دارد. مطابق بیلان آب دریافتی از سازمان آب منطقه ای استان قم, همواره کشاورزی به عنوان عمده ترین مصرف کننده ی آب در این استان سبب ایجاد چالش بوده است. هدف از انجام تحقیق حاضر, استفاده از مفهوم رد پای آب و تجارت مجازی برای محصولات زراعی استان قم در بازه ی زمانی 1385-1395 برای کاهش فشار واردشده بر منابع آبی موجود و مدیریت بهتر بود. به دلیل کم بودن راندمان سامانه ی آبیاری, حجم رد پای آب سفید در محصولات استان بسیار زیاد تخمین زده شد. همچنین, سهم رد پای آب آبی در محصولات استان نیز بیشتر از مقادیر رد پای آب سبز و خاکستری برآورد شده است. رد پای آب سفید در محصول پنبه 5267 مترمکعب بر تن برآورد شده است که 48 درصد از سهم کل رد پای آب را به خود اختصاص داده است و سهم رد پای آب آبی در این محصول نیز 46 درصد از سهم کل رد پای آب بود. بعد از پنبه, هندوانه بیشترین سهم رد پای سفید بین سایر محصولات را داشت که حدود 64 درصد از سهم کل رد پای آب را به خود اختصاص داده و سهم رد پای آب آبی در این محصول 32 درصد برآورد شده است. سهم رد پای آب سفید در محصولات جو, گندم, یونجه, پیاز, گوجه فرنگی, خربزه و ذرت به ترتیب برابر 55, 49, 48, 51, 46, 54 و 5/37 درصد از سهم کل رد پای آب محاسبه شده است. با توجه به سهم بسیار زیاد رد پای آب سفید, می توان از رد پای آب خاکستری صرف نظر کرد. همچنین, رد پای آب سبز به دلیل کمبود میزان بارش در استان قم بسیار ناچیز برآورد شده است. رد پای آب سبز در محصولات جو و گندم نسبت به سایر محصولات بیشتر بود که علت این امر یکسان بودن فصل کشت و بارندگی بوده است. سهم رد پای آب سبز در محصول جو و گندم به ترتیب 12 و 11 درصد از سهم کل رد پای آب بوده است. صادرات آب مجازی استان قم مربوط به دو محصول پنبه و جو بود, که حجم آب مجازی صادراتی سالانه ی این دو محصول معادل 41/250 میلیون مترمکعب و درآمد اقتصادی حاصل از آن, معادل 429 میلیارد ریال بوده است. همچنین, محصولات گندم, پیاز, گوجه فرنگی, خربزه و هندوانه به استان وارد می شود و حجم واردات آب مجازی استان معادل MCM683 بوده است. در نهایت, برای درک بهتر وضعیت منابع آبی موجود, شاخص های محاسباتی آب نیز محاسبه شده است. استان قم با شاخص کم آبی 33 درصد در آستانه ی کم آبی قرار دارد و همچنین شاخص شدت مصرف آب نیز 30 درصد برآورد شده است.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    خلیلی، طیبه، سرایی تبریزی، مهدی، بابازاده، حسین، و رمضانی اعتدالی، هادی. (1398). مدیریت منابع آب محصولات زراعی استان قم با استفاده از مفهوم رد پای آب. اکوهیدرولوژی، 6(4 )، 1109-1119. SID. https://sid.ir/paper/254144/fa

    Vancouver: کپی

    خلیلی طیبه، سرایی تبریزی مهدی، بابازاده حسین، رمضانی اعتدالی هادی. مدیریت منابع آب محصولات زراعی استان قم با استفاده از مفهوم رد پای آب. اکوهیدرولوژی[Internet]. 1398؛6(4 ):1109-1119. Available from: https://sid.ir/paper/254144/fa

    IEEE: کپی

    طیبه خلیلی، مهدی سرایی تبریزی، حسین بابازاده، و هادی رمضانی اعتدالی، “مدیریت منابع آب محصولات زراعی استان قم با استفاده از مفهوم رد پای آب،” اکوهیدرولوژی، vol. 6، no. 4 ، pp. 1109–1119، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/254144/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا