Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

2,043
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تاثیر املاح مختلف بر شوری خاکها و مقایسه آنها در دو منطقه از اطراف تبریز

صفحات

 صفحه شروع 163 | صفحه پایان 172

چکیده

 به منظور شناسایی ترکیب املاح خاکهای شور در دو منطقه از اطراف تبریز و تعیین درجه شوری, تیپ نمک ها و ارائه روش های مناسب برای اصلاح آنها نمونه خاک هایی از منطقه خواجه (شمال شرق تبریز) و منطقه ساتلی (جنوب غرب تبریز) انتخاب گردید. بررسی نمونه ها که از عمق های مختلف انتخاب شده بود با آزمایشات فیزیکی, شیمیایی و برخی آزمایشات تغذیه ای بانجام رسید. آزمایش های فیزیکی شامل تعیین بافت, ضرایب رطوبتی, تراوش پذیری و نیز اندازه گیری اوزان مخصوص ظاهری و حقیقی خاک و محاسبه درصد خلل و فرج خاک بود. آزمایش های شیمیایی شامل اندازه گیری مقادیر کاتین ها و آنیون های محلول و مشخص نمودن تیپ نمک های خاک های دو منطقه, تعیینpH  و EC و نیز گنجایش تبادل کاتیونی و مواد خنثی شونده و گچ در آنها بود. در آزمایش های تغذیه ای مقادیرNPK  و میزان کربن آلی خاک نیز اندازه گیری شدند. باستناد نتایج حاصل, مشخص گردید که خاک های منطقه خواجه اغلب شور و تیپ نمک ها در آن اغلب NaCI و Na2SO4 و بخش محدودی املاح کلسیمی و منیزیمی است. pH آنها در محدوده 7.5 الی 7.8 و ECe بین 8 تا 24 dS/m تغییر می نماید و در افق های سطحی بیشتر است. عمق آبهای زیرزمینی در این اراضی پایین و خاک کمتر تحت تاثیر املاح شور آبهای زیرزمینی واقع می شود. اصلاح خاک ها در این منطقه با دفع نمک در آنها امکان می گردد. در خاک های اراضی ساتلی علاوه بر مشگل شوری محدودیت سدیک بودن خاک نیز وجود دارد. متعاقب سدیک بودن خاک خصلت های نامطلوب فیزیکی شامل دیسپرسه شدن و کاهش نفوذپذیری خاک در این اراضی مطرح است. EC خاک این منطقه از 37 تا dS/m 52 تغییر می نماید که بر خلاف اراضی خواجه روند شوری با افزایش عمق فزونی می یابد. ESP خاک ها در این منطقه به مراتب بزرگتر از 15 و در برخی از نمونه ها به 57.4 نیز می رسد. تیپ نمک ها اغلب از نوع کربنات و بی کربنات های سدیم است که در افزایش pH خاک شدیدا تاثیر می گذارد بطوری که محدوده تغییرات pH در این خاک ها بین 9 تا 9.5 می باشد. اصلاح این خاکها فقط با دفع نمک امکان پذیر نبوده و بکارگیری مواد اصلاحی بمنظور جایگزینی یون Ca2+ به جای Na+ و نیز کاهش pH خاک با استفاده از گوگرد و یا مشتقات آن توصیه می شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    کریمی، عباس. (1383). تاثیر املاح مختلف بر شوری خاکها و مقایسه آنها در دو منطقه از اطراف تبریز. دانش کشاورزی، 14(4)، 163-172. SID. https://sid.ir/paper/28803/fa

    Vancouver: کپی

    کریمی عباس. تاثیر املاح مختلف بر شوری خاکها و مقایسه آنها در دو منطقه از اطراف تبریز. دانش کشاورزی[Internet]. 1383؛14(4):163-172. Available from: https://sid.ir/paper/28803/fa

    IEEE: کپی

    عباس کریمی، “تاثیر املاح مختلف بر شوری خاکها و مقایسه آنها در دو منطقه از اطراف تبریز،” دانش کشاورزی، vol. 14، no. 4، pp. 163–172، 1383، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/28803/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی SID
    strs
    دانشگاه امام حسین
    بنیاد ملی بازیهای رایانه ای
    کلید پژوه
    ایران سرچ
    ایران سرچ
    فایل موجود نیست.
    بازگشت به بالا