مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,658
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

641
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مهمترین عوامل موثر بر تغییرات کیفی آبخان دشت نیشابور

صفحات

 صفحه شروع 119 | صفحه پایان 134

کلیدواژه

ثبت نشده است

چکیده

 آبخان دشت نیشابور با وسعتی معادل 3200 کیلومتر مربع، بخش میانی حوضه آبریز کالشور نیشابور را تشکیل می دهد. آب ذخیره شده در آبخان این دشت از راهها و مسیرهای مختلف وارد آن می گردد. بخشی از طریق نفوذ مستقیم نزولات جوی است که در سطح دشت نازل می شود، قسمتی از راه نفوذ در بستر رودخانه ها، بویژه در محدوده مخروط افکنه ها، بخشی به صورت نفوذ جانبی از ارتفاعات اطراف می تواند وارد آبخان گردد و بالاخره قسمتی از آب نفوذ کرده به مخزن از نفوذ آب برگشتی کشاورزی، صنایع و فاضلاب چاههای جذبی در شهرها و روستاها می باشد. با توجه به این که کیفیت آب آبخان دشت نیشابور از نظر تیپ در نقاط مختلف آن متفاوت است و بویژه این که جریان دائمی آب شور از وسط دشت عبور می کند، این سوال پیش می آید که کدام عامل و یا چه عواملی عمده در تفاوت کیفی آب و یا شور شدن آن نقش دارند. با توجه به آنچه در مقاله آمده است، مشخص شده که سه عامل مهم یعنی سازنده های زمین شناسی؛ اقلیم حاکم بر منطقه، افت مستمر سطح آب زیرزمینی آبخان در اثر اضافه برداشت توسط چاههای عمیق، در این رابطه نقش موثر دارند. - عامل زمین شناسی: رسوبات تخریبی میوسن که دارای املاح قابل حل زیادی هستند، در بخش جنوب شرقی حوضه و نیز در حاشیه ارتفاعات شمالی و جنوبی پراکنده بوده و سبب شور شدن آب سطحی و زیرزمینی می شوند. - اقلیم حاکم بر منطقه: بویژه بالا بودن درجه حرارت هوا، در سطح دشت سبب تبخیر زیاد آب و افزایش املاح آن می گردد. - عامل اضافه برداشت: سطح آب زیرزمینی آبخان بطور مداوم از سال 1371 به این طرف در اثر اضافه برداشت توسط چاههای عمیق هر ساله بطور متوسط حدود 0.2 متر افت می نماید. افت مستمر سطح آب زیرزمینی سبب افزایش املاح آب گشته و هر چند افت سطح آب زیرزمینی بیشتر می شود بر مقدار املاح آن نیز اضافه می گردد.  

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    ولایتی، سعداله. (1379). مهمترین عوامل موثر بر تغییرات کیفی آبخان دشت نیشابور . تحقیقات جغرافیایی، 15(4-3 (پیاپی 59-58))، 119-134. SID. https://sid.ir/paper/29771/fa

    Vancouver: کپی

    ولایتی سعداله. مهمترین عوامل موثر بر تغییرات کیفی آبخان دشت نیشابور . تحقیقات جغرافیایی[Internet]. 1379؛15(4-3 (پیاپی 59-58)):119-134. Available from: https://sid.ir/paper/29771/fa

    IEEE: کپی

    سعداله ولایتی، “مهمترین عوامل موثر بر تغییرات کیفی آبخان دشت نیشابور ،” تحقیقات جغرافیایی، vol. 15، no. 4-3 (پیاپی 59-58)، pp. 119–134، 1379، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/29771/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button