مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

302
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

438
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی برخی صفات مورفولوژیک، بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در شلغم های بومی ایران در شرایط تنش شوری ناشی از کلرید سدیم

صفحات

 صفحه شروع 149 | صفحه پایان 157

چکیده

شوری یکی از مهم ترین تنش های محیطی است که از راه های مختلف بر عملکرد و بهره وری سیستم های گیاهی در سطوح مختلف رشدی اثر می گذارد. شلغم با نام علمی (subsp. rapiferaBrassica rapa L. ) به عنوان منبع غذایی سلامتی بخش قوی, حاوی انواع آنتی اکسیدان ها بوده و ایران یکی از مراکز اصلی تنوع آن است. توده های بومی دارای مجموعه ای از صفاتمورفولوژیک, فیزیولوژیک و فنولوژیک هستند که موجب افزایش بازده استفاده از آب موجود در خاک در محیط های شور و خشکمی شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی واکنش توده های بومی شلغم ایران به تنش شوری ناشی از کلرید سدیم ازنظر صفات مورفولوژیکی, بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان, برای درک بهتر سازوکارهای مقاومت به شوری و دستیابی به منابع ژنتیکی مطلوب انجام گرفت. توده های شلغم شامل اردکان, شیراز و کرمانشاه, در چهار سطح شوری صفر, 60, 120 و 180 میلی مولار کلرید سدیم به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در محیط کنترل شده, با سه تکرار موردبررسی قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که صفات مورفولوژیک, شامل زیست توده اندام هوایی و ریشه تحت تأثیر تنش شوری قرار گرفتند, ولی تنش های شدید شوری (120 و 180 میلی مولار), تأثیر معنی داری بر صفات فوق نداشتند. در این بررسی, با افزایش شوری میزان پرولین و مالون دی آلدئید در تمام توده ها افزایش و مقدار فنول کل کاهش یافت. توده حساس کرمانشاه دارای بیشترین مقدار پرولین و مالون دی آلدئید بود. فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز, تحت تأثیر تنش شوری, افزایش یافتند و این افزایش در توده حساس به شوری کرمانشاه بیشتر از سایر توده های شلغم بود. بین میزان فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز با مالون دی آلدئید برگ رابطه منفی (**0. 88-, **0. 91-) وجود داشت. احتمالاًدر توده کرمانشاه تولید بیشتر آنزیم های آنتی اکسیدان سبب مقاومت و اجتناب از تنش شوری در این توده شده است.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    امیریان مجرد، محمد، حسندخت، محمدرضا، عبدوسی، وحید، طباطبائی، سیدعلی، و لاریجانی، کامبیز. (1397). بررسی برخی صفات مورفولوژیک, بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در شلغم های بومی ایران در شرایط تنش شوری ناشی از کلرید سدیم. تنش های محیطی در علوم زراعی، 11(1 )، 149-157. SID. https://sid.ir/paper/390152/fa

    Vancouver: کپی

    امیریان مجرد محمد، حسندخت محمدرضا، عبدوسی وحید، طباطبائی سیدعلی، لاریجانی کامبیز. بررسی برخی صفات مورفولوژیک, بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در شلغم های بومی ایران در شرایط تنش شوری ناشی از کلرید سدیم. تنش های محیطی در علوم زراعی[Internet]. 1397؛11(1 ):149-157. Available from: https://sid.ir/paper/390152/fa

    IEEE: کپی

    محمد امیریان مجرد، محمدرضا حسندخت، وحید عبدوسی، سیدعلی طباطبائی، و کامبیز لاریجانی، “بررسی برخی صفات مورفولوژیک, بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در شلغم های بومی ایران در شرایط تنش شوری ناشی از کلرید سدیم،” تنش های محیطی در علوم زراعی، vol. 11، no. 1 ، pp. 149–157، 1397، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/390152/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button