مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

709
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

188
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

3

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تعیین شاخص های انتخاب در ارقام ذرت (.Zea mays L) به منظور افزایش عملکرد دانه

صفحات

 صفحه شروع 71 | صفحه پایان 82

چکیده

 عملکرد صفتی کمی است و رسیدن به بهبند ژنتیکی در آن از طریق گزینش مستقیم , وقت گیر است. کاربرد شاخص های انتخاب می تواند یکی از روش های موثر انتخاب غیر مستقیم باشد. پژوهشی در سال زراعی 79-1378 روی 13 هیبرید ذرت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز واقع در کوشکک و باجگاه انجام گرفت. با نمونه برداری در مراحل طویل شدن ساقه, ظهور کامل گل تاچی , شیری شدن دانه, خمیری سخت و رسیدن فیزیکولوژیک, در نهایت 35 صفت اندازه گیری و محاسبه و هم چنین تجزیه واریانس و کوواریانس روی داده ها انجام شد. با کمک تجزیه علیت , 12 صفت برای تشکیل شاخص های انتخابی گزینش شدند. در این پژوهش در نوع شاخص انتخاب از نوع اپتیمم به کار برده شد. در هر نوع شاخص انتخاب, 28 ترکیب مختلف از صفات به عنوان رابطه های خطی (مدل خطی چند متغیره) به کار برده و ضرایب مربوط به هرکدام از صفات در این ترکیب ها محاسبه شد. ضرایب مربوط به هر کدام از شاخص ها با استفاده از b=p-1 Gaبه دست آمد که b بردار ضرایب شاخص , p-1 معکوس ماتریس واریانس - کوواریانس فنوتیپی , G ماتریس واریانس - کوواریانس ژنوتیپی و aبردار ستونی وراثت صفات است. در شاخص انتخاب نوع اول , وراثت پذیری صفات با علامت های یکسان به عنوان ارزش های اقتصادی در نظر گرفته شد . برترین شاخص انتخاب نوع اول , شامل صفات عملکرد دانه و میزان جذب و تحلیل خالص در مرحله دوم نمونه برداری بود. در شاخص انتخاب نوع دوم به وراثت پذیری صفات به عنوان ارزش اقتصادی , علامتی برابر با علامت ضریب هم بستگی ژنوتیپی صفات مذکور با عملکرد داده شد. در نهایت برترین شاخص انتخاب نوع دوم, شامل صفات عملکرد دانه و میزان جذب و تحلیل خالص در مرحله دوم نمونه برداری بود. هم بستگی برترین شاخص در هر دو نوع شاخص انتخاب با ارزش برابر با یک به دست آمد که 14 درصد برتر از شاخص شماره یک که شامل عملکرد تنها بود. میباشد. در هر دو نوع شاخص انتخاب , شاخص های فیزیولوژیک شامل میزان جذب و تحلیل خالص, سرعت رشد گیاه زراعی و سرعت رشد نسبی گیاه زراعی از جمله صفات بسیار مهم تشکیل دهنده شاخص برتر بودند.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    مدرسی، محمد، آساد، محمدتقی، و خردنام، منوچهر. (1382). تعیین شاخص های انتخاب در ارقام ذرت (.Zea mays L) به منظور افزایش عملکرد دانه. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، 7(4)، 71-82. SID. https://sid.ir/paper/416711/fa

    Vancouver: کپی

    مدرسی محمد، آساد محمدتقی، خردنام منوچهر. تعیین شاخص های انتخاب در ارقام ذرت (.Zea mays L) به منظور افزایش عملکرد دانه. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1382؛7(4):71-82. Available from: https://sid.ir/paper/416711/fa

    IEEE: کپی

    محمد مدرسی، محمدتقی آساد، و منوچهر خردنام، “تعیین شاخص های انتخاب در ارقام ذرت (.Zea mays L) به منظور افزایش عملکرد دانه،” علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 7، no. 4، pp. 71–82، 1382، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/416711/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button