مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

728
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

137
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

5

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تنوع ژنتیکی عملکرد دانه و دیگر ویژگی های زراعی در ژنوتیپ های بزرگ با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی در اصفهان

صفحات

 صفحه شروع 107 | صفحه پایان 120

چکیده

بزرک (Linum usitatissimum L.) گیاهی است دانه روغنی با سازگاری گسترده, که روغن ژنوتیپ های معمولی آن به لحاظ ترکیب خاص اسیدهای چرب مصارف صنعتی دارد. روغن ژنوتیپ های جدید حاصل از جهش زایی, از نظر ترکیب اسیدهای چرب مانند روغن آفتاب گردان بوده و می تواند به مصارف خوارکی برسد. این پژوهش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ویژگی های زراعی و پتانسیل تولید ژنوتیپ های با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی بزرک در منطقه اصفهان انجام گردید. در این پژوهش, به منظور ارزیابی ژنوتیپ ها از طرح آماری ارزیابی مقدماتی آگمنت استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین شمار گیاهچه در متر مربع, در ژنوتیپ های با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی به ترتیب 178 و 367, و دارای ضریب تغییرات 70 و 10 درصد بود. طول دوره رشد ژنوتیپ ها نیز متنوع و در دو گروه با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی به ترتیب 89-116 و 89-128 روز بود. ارتفاع گیاه در ژنوتیپ های با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی به ترتیب بین 57 تا 86 و 49 تا 73 سانتی متر نوسان داشت. عملکرد دانه نیز تنوع چشم گیری نشان داد, به طوری که ژنوتیپ های با کیفیت روغن خوراکی دارای عملکرد دانه 429-2651 کیلوگرم در هکتار و ضریب تغییرات 35 درصد, و ژنوتیپ های با کیفیت روغن صنعتی دارای عملکرد 779-2389 کیلوگرم و ضریب تغییرات 25 درصد بودند. در این بررسی عملکرد دانه درگیاه هم بستگی زیاد و مثبت با شمار انشعابات پایه ای (r=0.77**) و شمار کپسول درگیاه (r=0.93**), ولی هم بستگی زیاد و منفی با شمار گیاه در واحد سطح (r=-0.66**) نشان داد. بر پایه نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون, شمار کپسول درگیاه, شمار بذر در کپسول و وزن دانه به ترتیب مهم ترین اجزای عملکرد دانه درگیاه شناخته شدند (R2=0.96), ولی شمار کپسول در گیاه به تنهایی بیشترین سهم را در تعیین عملکرد دانه داشت (R2=0.87).

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    سعیدی، قدرت اله. (1380). بررسی تنوع ژنتیکی عملکرد دانه و دیگر ویژگی های زراعی در ژنوتیپ های بزرگ با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی در اصفهان. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، 5(4)، 107-120. SID. https://sid.ir/paper/438729/fa

    Vancouver: کپی

    سعیدی قدرت اله. بررسی تنوع ژنتیکی عملکرد دانه و دیگر ویژگی های زراعی در ژنوتیپ های بزرگ با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی در اصفهان. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1380؛5(4):107-120. Available from: https://sid.ir/paper/438729/fa

    IEEE: کپی

    قدرت اله سعیدی، “بررسی تنوع ژنتیکی عملکرد دانه و دیگر ویژگی های زراعی در ژنوتیپ های بزرگ با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی در اصفهان،” علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 5، no. 4، pp. 107–120، 1380، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/438729/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button