Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

659
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

149
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

4

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تنوع ژنتیکی برای برخی از صفات فیزیولوژیک و زراعی در سورگوم دانه ای

صفحات

 صفحه شروع 127 | صفحه پایان 136

چکیده

 در یک شرایط محیطی ویژه, شناسایی صفات فیزیولوژیک مرتبط با عملکرد دانه, که اندازه گیری آنها نیز آسان باشد, باعث بهبود گزینش ژنوتیپی سورگوم و بهره گیری از آنها در برنامه های اصلاحی می شود. این بررسی برای سنجش وراثت پذیری عمومی, پیشرفت ژنتیکی مورد انتظار از گزینش, و رابطه عملکرد دانه با 11 صفت فیزیولوژیک مربوط به نمو, رشد رویشی, سرعت رشد, سرعت پرشدن دانه و توزیع ماده خشک در 21 ژنوتیپ گوناگون سورگوم دانه ای انجام شد.ژنوتیپ ها از نظر کلیه صفات, به استثنای عملکرد دانه, اختلاف معنی داری نشان دادند. وراثت پذیری عمومی صفات فیزیولوژیک از 49.6درصد برای میانگین سرعت پرشدن دانه در واحد سطح, تا 99.4 درصد برای روز تا رسیدگی متغیر بود. پیشرفت ژنتیکی این صفات بین 9.2 درصد (برای میانگین روز تا انتقال از رشد رویشی به زایشی, روز تا رسیدگی, و تعداد برگ) تا 39.8 درصد (برای سرعت پرشدن دانه در واحد دانه) دامنه داشت. عموما هم بستگی ژنتیکی و فنوتیپی صفات نموی و رشد رویشی با عملکرد دانه منفی و معنی دار بود, ولی سرعت رشد, سرعت پرشدن دانه, و شاخص برداشت ارتباط ژنتیکی و فنوتیپی مثبت و بسیار معنی داری با عملکرد دانه داشتند. با توجه به این که ضریب تنوع ژنتیکی و پیشرفت ژنتیکی مورد انتظار برای عملکرد دانه ناچیز بود, امکان استفاده از صفات فیزیولوژیک میانگین سرعت رشد, میانگین سرعت پرشدن دانه در واحد سطح, و شاخص برداشت, درگزینش غیرمستقیم برای عملکرد دانه وجود دارد. نتایج گویای این است که بهره گیری از صفات فیزیولوژیکی که اندازه گیری آنها نیز آسان باشد, در برنامه های به نژادی سورگوم دانه ای امکان پذیر است.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    سلطانی، افشین، رضایی، عبدالمجید، و خواجه پور، محمدرضا. (1380). تنوع ژنتیکی برای برخی از صفات فیزیولوژیک و زراعی در سورگوم دانه ای. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، 5(1)، 127-136. SID. https://sid.ir/paper/442282/fa

    Vancouver: کپی

    سلطانی افشین، رضایی عبدالمجید، خواجه پور محمدرضا. تنوع ژنتیکی برای برخی از صفات فیزیولوژیک و زراعی در سورگوم دانه ای. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1380؛5(1):127-136. Available from: https://sid.ir/paper/442282/fa

    IEEE: کپی

    افشین سلطانی، عبدالمجید رضایی، و محمدرضا خواجه پور، “تنوع ژنتیکی برای برخی از صفات فیزیولوژیک و زراعی در سورگوم دانه ای،” علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 5، no. 1، pp. 127–136، 1380، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/442282/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا