Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

639
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

167
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی ترکیب پذیری ارقام برنج از طریق روش های دوم و چهارم گریفینگ

صفحات

 صفحه شروع 129 | صفحه پایان 141

چکیده

 برای ارزیابی ترکیب پذیری عمومی و خصوصی ارقام برنج, شش رقم برنج در سال 1384 به صورت یک طرح دای آلل یک طرفه با یکدیگر تلاقی داده شدند. در سال 1385 والدها و نتاج آنها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کشت و 10 صفت در آنها اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس حاکی از وجود تفاوت های ژنتیکی معنی دار بین ارقام و هم چنین ترکیب پذیری عمومی و خصوصی والدها و هیبریدها بود. بدین ترتیب وجود اثر افزایشی و غیرافزایشی ژن ها در کنترل صفات مورد مطالعه محرز گردید. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه دای آلل به روش های دوم و چهارم گریفینگ, سهم اثر افزایشی ژن ها در کنترل صفات دوره رشد رویشی, ارتفاع بوته, طول خوشه, تعداد خوشه در بوته و طول دانه قهوه ای بیشتر از اثر غیرافزایشی ژن ها بود, در حالی که سایر صفات مورد مطالعه بیشتر تحت کنترل اثر غیرافزایشی ژن ها قرار داشتند. هم چنین مقایسه روش های دوم و چهارم گریفینگ در ارزیابی صفات حاکی از تفاوت سهم واریانس افزایشی و غیرافزایشی در دو روش بود. به علاوه, ترکیب پذیری عمومی و خصوصی حاصل از دو روش در مورد بسیاری از صفات مانند دوره رشد رویشی و زایشی, ارتفاع بوته, تعداد دانه پر در خوشه و عملکرد دانه متفاوت و معنی دار بود, به طوری که می توان گفت استفاده از نسل های والدی در تجزیه دی آلل در روش دوم گریفینگ سبب می شود که برآورد واریانس های ترکیب پذیری دارای اریب باشند. بنابراین روش چهارم گریفینگ به دلیل عدم استفاده از والدها از نظر صرفه جویی در زمان, هزینه و امکانات, مناسب تر از سایر روش های کریفینگ بوده و به عنوان یک روش کاربردی پیشنهاد می شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    رحیمی، مهدی، ربیعی، بابک، سمیع زاده لاهیجی، حبیب اله، و کافی قاسمی، علی. (1387). ارزیابی ترکیب پذیری ارقام برنج از طریق روش های دوم و چهارم گریفینگ. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، 12(43 (الف))، 129-141. SID. https://sid.ir/paper/444566/fa

    Vancouver: کپی

    رحیمی مهدی، ربیعی بابک، سمیع زاده لاهیجی حبیب اله، کافی قاسمی علی. ارزیابی ترکیب پذیری ارقام برنج از طریق روش های دوم و چهارم گریفینگ. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1387؛12(43 (الف)):129-141. Available from: https://sid.ir/paper/444566/fa

    IEEE: کپی

    مهدی رحیمی، بابک ربیعی، حبیب اله سمیع زاده لاهیجی، و علی کافی قاسمی، “ارزیابی ترکیب پذیری ارقام برنج از طریق روش های دوم و چهارم گریفینگ،” علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 12، no. 43 (الف)، pp. 129–141، 1387، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/444566/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا