مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

633
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

194
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر کادمیم وسیلیسیم بر رشد و برخی ویژگی های فیزیولوژیکی چغندر لبویی

صفحات

 صفحه شروع 53 | صفحه پایان 66

چکیده

 کادمیم (Cd) یکی از فلزات سنگین است که افزایش غلظت آن در محیط ریشه گیاه سبب بروز اختلالات متابولیسمی در گیاه می گردد. از طرف دیگر, سیلیسیم (Si) به عنوان عنصر کاهش دهنده اثرات سمی برخی عناصرسنگین شناخته شده است. به منظور بررسی اثر  Cdو Si بر رشد و ویژگی های چغندر لبویی (.Beta vulgaris L). cv. DarK Red) آزمایش گلخانه ای با سه سطحCd  (صفر, 2.5 و 5 میلی گرم در لیتر) از منبع سولفات کادمیم و سه سطح  Si(صفر, 28 و 56 میلی گرم در لیتر) از منبع متاسیلیکات سدیم به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1386 انجام گرفت. بذور چغندر لبویی در گلدان های 14 لیتری در بستر پرلایت کاشته شدند. ویژگی های رشدی و فیزیولوژیکی در طول زمان رشد اندازه گیری و پس از رشد غده, چغندر لبویی برداشت و ویژگی های آن ها اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که مصرف Cd موجب افزایش معنی دار غلظت Cd در برگ ها و ریشه چغندر لبویی شد. هم چنین مصرف Cd باعث کاهش معنی دار وزن خشک, سطح برگ, تعداد برگ و درصد مواد جامد محلول (TSS) گردید. با مصرف  Cdغلظت هیدروژن پراکساید (H2O2) ومالون دی آلدئید (MDA) در برگهای گیاه چغندر لبویی افزایش معنی دار یافت. میانگین غلظت MDA و  H2O2در سطح 5 میلی گرم در لیترCd  به ترتیب برابر 84.48mM/gFwt و 2.35mM/gFwt بود. مصرف Si باعث افزایش معنی دار عملکرد گیاه, سطح برگ, تعداد برگ و TSS گردید. با مصرف Si غلظت  H2O2و MDA در برگ های چغندر لبویی نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی دار نشان داد. میانگین شدت فتوسنتز در برگ های گیاهان تحت آزمایش در تیمار شاهد, 5 میلی گرم در لیتر Cd و 56 میلی گرم در لیتر Si به ترتیب برابر با 18.25, 7.9 و m-2S-1 mmol CO2 25.76 بودند. اثرات متقابل بین Si و Cd فقط در میزان کلروفیل برگ و فتوسنتز معنی دار بود. مصرف Si تاثیری بر غلظت Cd در برگ ها و ریشه چغندر لبویی نداشت, ولی با توجه به اثرات مثبت Si در وزن خشک و برخی از ویژگی های فیزیولوژیکی, مصرف آن در محلول غذایی قابل توصیه بوده ولی نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    بهتاش، فرهاد، طباطبایی، سیدجلال، ملکوتی، محمدجعفر، سرورالدین، محمدحسین، و اوستان، شاهین. (1389). اثر کادمیم وسیلیسیم بر رشد و برخی ویژگی های فیزیولوژیکی چغندر لبویی. دانش کشاورزی و تولید پایدار (دانش کشاورزی)، 20/2(1)، 53-66. SID. https://sid.ir/paper/486783/fa

    Vancouver: کپی

    بهتاش فرهاد، طباطبایی سیدجلال، ملکوتی محمدجعفر، سرورالدین محمدحسین، اوستان شاهین. اثر کادمیم وسیلیسیم بر رشد و برخی ویژگی های فیزیولوژیکی چغندر لبویی. دانش کشاورزی و تولید پایدار (دانش کشاورزی)[Internet]. 1389؛20/2(1):53-66. Available from: https://sid.ir/paper/486783/fa

    IEEE: کپی

    فرهاد بهتاش، سیدجلال طباطبایی، محمدجعفر ملکوتی، محمدحسین سرورالدین، و شاهین اوستان، “اثر کادمیم وسیلیسیم بر رشد و برخی ویژگی های فیزیولوژیکی چغندر لبویی،” دانش کشاورزی و تولید پایدار (دانش کشاورزی)، vol. 20/2، no. 1، pp. 53–66، 1389، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/486783/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button