مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

425
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

187
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی تاثیر شدت و مدت درجه حرارت های مختلف بر رشد گیاهچه ای پنج رقم برنج

صفحات

 صفحه شروع 105 | صفحه پایان 116

چکیده

 برای بررسی اثر سرما بر رشد گیاهچه ارقام برنج آزمایش گلخانه ای در معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران (آمل) انجام شد. آزمایش بصورت اسپلیت پلات فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در 3 تکرار, جهت بررسی تاثیر شدت دماهای مختلف (10, 13, 16, 32 درجه سانتی گراد) و مدت آن (1, 2, 3, 4, 5 شبانه روز) روی پنج رقم برنج (دیلم, لاین 843, طارم محلی, فجر, شیرودی) انجام شد. ارقام در پلات های اصلی و شدت و مدت دما به صورت فاکتوریل در پلات فرعی طراحی شدند. گیاهچه ها تا مرحله 3-2 برگی (12-8 روز) در شرایط معمول رشد قرار داده شده و سپس به اتاقک رشد انتقال داده و در تیمار دمای 10, 13, 16 درجه سانتی گراد به مدت 1, 2, 3, 4 و 5 شبانه روز نگهداری شدند. پس از پایان دوره سرمادهی از هر تکرار 4 گیاهچه انتخاب و صفت های رشدی نظیر ارتفاع, وزن خشک کل گیاهچه (وزن خشک اندام هوایی + ریشه), سطح برگ, شاخص حساسیت و رنگ برگ اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که بین ارقام, شدت تنش, مدت تنش و اثر متقابل شان برای کلیه صفات مورد بررسی در مرحله گیاهچه ای اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1% وجود دارد که نشان دهنده تاثیر شدت و مدت تنش سرما روی ارقام مورد بررسی می باشد. درجه حرارت پایین, رشد نشاها را به میزان 10 تا 50% در مقایسه با تیمار شاهد از نظر صفت های مختلف اندازه گیری شده کاهش داده است. درجه حرارت پایین (ده درجه سانتی گراد) تولید ریشه جدید و وزن خشک گیاهچه را کاهش داد که میزان کاهش 60% در مقایسه با تیمار 32 درجه سانتیگراد شده است. کاهش درجه حرارت باعث تغییر رنگ پهنک برگ شد و با بررسی رنگ برگ گیاهچه برنج بعد از قرار گرفتن در شرایط تنش سرما می توان نتیجه گرفت, گیاهچه هر رقمی که دارای رنگ برگ سبز تری باشد میزان خسارت آن کمتر و نسبت به سرما تحمل بیشتری دارد. ارقام شیرودی و طارم محلی در مقایسه با سایر ارقام نسبت به تنش سرما متحمل تر بوده ولی رقم فجر حساستر بود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    فلاح، الهیار، عبدی نژادکشتلی، محمد، و الیاسی، حسین. (1393). ارزیابی تاثیر شدت و مدت درجه حرارت های مختلف بر رشد گیاهچه ای پنج رقم برنج. یافته های نوین کشاورزی، 9(2 (34))، 105-116. SID. https://sid.ir/paper/506128/fa

    Vancouver: کپی

    فلاح الهیار، عبدی نژادکشتلی محمد، الیاسی حسین. ارزیابی تاثیر شدت و مدت درجه حرارت های مختلف بر رشد گیاهچه ای پنج رقم برنج. یافته های نوین کشاورزی[Internet]. 1393؛9(2 (34)):105-116. Available from: https://sid.ir/paper/506128/fa

    IEEE: کپی

    الهیار فلاح، محمد عبدی نژادکشتلی، و حسین الیاسی، “ارزیابی تاثیر شدت و مدت درجه حرارت های مختلف بر رشد گیاهچه ای پنج رقم برنج،” یافته های نوین کشاورزی، vol. 9، no. 2 (34)، pp. 105–116، 1393، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/506128/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button