مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

928
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

555
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

برآورد عمل ژن ها و وراثت پذیری صفات مهم زراعی در برنج (.Oryza sativa L)

صفحات

 صفحه شروع 362 | صفحه پایان 376

چکیده

 به منظور برآورد عمل ژن ها و وراثت پذیری 8 صفت مهم زراعی, شش ژنوتیپ برنج در یک طرح تلاقی نیمه دی آلل 6×6 مطالعه گردیدند. در سال 1385 والدین و هیبریدهای F1 حاصل از آنها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان کشت شد و صفات مرحله قبل از گلدهی, مرحله پس از گلدهی, سطح برگ پرچم, طول خوشه, تعداد دانه پر در خوشه, وزن هزار دانه و عملکرد دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده ها, اختلاف معنی داری را بین ژنوتیپ ها برای صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد نشان داد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل گرافیکی به روش هیمن نشان داد که سهم اثر غیرافزایشی در کنترل اکثر صفات, به استثنای صفات مرحله قبل از گلدهی و طول خوشه, مهمتر از اثر افزایشی بود. صفات مرحله قبل از گلدهی و طول خوشه تحت کنترل اثر غالبیت ناقص ژن ها (با سهم بیشتر اثر افزایشی) و سایر صفات مورد مطالعه تحت کنترل اثر فوق غالبیت ژن ها در ژنوتیپ های انتخابی قرار داشتند. برای طول خوشه, والدین آلل های مغلوب بیشتری داشتند, در حالی که برای بقیه صفات فراوانی آلل های غالب بیشتر بود. وراثت پذیری خصوصی صفات نیز بین حداقل 0.165 برای مرحله پس از گلدهی تا حداکثر 0.794 برای طول خوشه متغیر بود. نتایج این تحقیق نشان داد که برای بهبود صفات مرحله قبل از گلدهی و طول خوشه می توان از هر دو روش گزینش و تولید هیبرید استفاده نمود. اما برای بهبود سایر صفات مورد مطالعه از جمله عملکرد دانه استفاده از پدیده هتروزیس و تولید ارقام هیبرید پیشنهاد می شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    رحیمی، مهدی، و ربیعی، بابک. (1387). برآورد عمل ژن ها و وراثت پذیری صفات مهم زراعی در برنج (.Oryza sativa L) . مجله علوم زراعی ایران، 10(4 (پیاپی 40))، 362-376. SID. https://sid.ir/paper/57461/fa

    Vancouver: کپی

    رحیمی مهدی، ربیعی بابک. برآورد عمل ژن ها و وراثت پذیری صفات مهم زراعی در برنج (.Oryza sativa L) . مجله علوم زراعی ایران[Internet]. 1387؛10(4 (پیاپی 40)):362-376. Available from: https://sid.ir/paper/57461/fa

    IEEE: کپی

    مهدی رحیمی، و بابک ربیعی، “برآورد عمل ژن ها و وراثت پذیری صفات مهم زراعی در برنج (.Oryza sativa L) ،” مجله علوم زراعی ایران، vol. 10، no. 4 (پیاپی 40)، pp. 362–376، 1387، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/57461/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا