Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله طرح

مشخصات مقاله

مجری: واحد شهید بهشتی
سال:1377 | تاریخ پایان: 1377

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

603
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات طرح

عنوان

تاثیر سطوح مختلف کودهای شیمیایی ازته و فسفره و مرحله برداشت بر روی عملکرد ماده خشک و روغن در گیاه نعناع Mentha piperita

صفحات

 صفحه شروع | صفحه پایان

کلیدواژه

ثبت نشده است

چکیده

 استفاده از گونه های نعناع Mentha piperita به دو هزار سال قبل برمی گردد. در قرون وسطی علاوه بر استفاده غذایی (به عنوان ادویه ای) از نعناع، از آن به عنوان گیاه دارویی در معالجه امراض نظیر التیام زخمهای دهان، گزیدگی زنبور و گازگرفتگی سگها مصرف می شده است.کشت منظم این گیاه در سال 1870 در ژاپن شروع شده است و در حال حاضر نعناع در مقیاس وسیع و به صورت تجارتی در کشورهای مختلف دنیا کشت می شود.روغن به دست آمده از پپرمنت ارزش اقتصادی بسیار زیادی دارد و کیفیت عالی آن موجب برتری این روغن نسبت به روغن به دست آمده از سایر گونه های جنس نعناع (Mentha) شده است. این روغن به خاطر بوی تند و اثر خنک کنندگی که دارد در سراسر جهان معروف است و به علت کیفیت عالی آن برای معطر نمودن غذاها، نوشابه ها، آدامس ها، خمیردندان ها، شیرینی ها و ... استفاده می شود. به طور کلی از اسانس نعناع در صنایع غذایی، صنایع دارویی، عطرسازی و در تهیه مواد آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.با توجه به اهمیت این گیاه و عدم اجرای هر گونه تحقیقات بهزراعی روی آن در ایران، بررسی تاثیر برخی ازعوامل زراعی موثر بر رشد و عملکرد نعناع در راستای افزایش عملکرد ماده خشک و اسانس ضروری به نظر می رسد. به همین دلیل، در این تحقیق اثرات کود ازته و فسفره و مرحله برداشت بر روی گیاه نعناع فلفلی بررسی شده است.این تحقیق در مزرعه تحقیقاتی جهاد دانشگاهی واقع در کرج انجام شد. در این تحقیق ازت در چهار سطح (50، 100، 200 و 300 کیلوگرم ازت خالص در هکتار)، فسفر در پنج سطح (صفر،50 ، 100، 150 و 200 کیلوگرم P2O5 در هکتار) و نحوه برداشت در سه مرحله (مرحله اول: موقعی که ارتفاع گیاهان به 15 سانتیمتری رسید، مرحله دوم: برداشت این گیاهان با گیاهان مرحله اول موقعی که گیاهان مرحله اول مجددا به ارتفاع 15 سانتیمتری رسیدند، مرحله سوم: موقعی که گیاهانی که تاکنون برداشت نشده اند وارد گلدهی شده باشند و در این مرحله گیاهان مرحله اول و دوم قابل برداشت می باشند) مورد بررسی قرار گرفت.قابل ذکر است که کلیه آزمایشات به طور جداگانه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی (RCB) در سه تکرار انجام شده اند.نتایج بدست آمده را می توان بصورت ذیل تشریح کرد:1- عملکرد ماده خشک (برگ و ساقه) و میزان تولید روغن در واحد سطح با افزایش کود ازته افزایش می یابد و بهترین سطح کودی توصیه شده در این تحقیق 300 کیلوگرم ازت خالص در هکتار است.2- با افزایش سطح کود فسفره تا 100 کیلوگرم P2O5 در هکتار، عملکرد ماده خشک برگ بطور معنی داری افزایش یافته است در حالیکه سطوح مختلف کود فسفره اثر معنی داری روی عملکرد ماده خشک ساقه و اندام هوایی نداشته است. میزان روغن با افزایش سطح مصرف کود فسفره روند نزولی داشته است. در مجموع میزان تولید روغن از برگ و اندام هوایی تا سطح 100 کیلوگرم P2O5 در هکتار افزایش یافته داده است.3- داده های مندرج در جدول شماره 3 نشان می دهد که عملکرد ماده خشک برگ یا تاخیر در برداشت کاهش می یابد و مرحله اول برداشت مناسبترین مرحله جهت تولید ماده خشک برگ می باشد.در مورد میزان روغن در برگ، مرحله سوم، مناسبترین مرحله برداشت، بوده ولی بیشترین میزان تولید روغن از تیمار برداشت در مرحله اول یا دوم بدست آمده است. بطور کلی نتیجه گیری می شود که برداشت گیاهان در مرحله اول سبب تولید بیشترین ماده خشک برگ و بالاترین میزان تولید روغن در واحد سطح شده است.در خاتمه نتیجه گیری میشود که کود ازته به میزان 300 کیلوگرم ازت خالص در هکتار و کود فسفره به میزان 100 کیلوگرم P2O5 در هکتار و برداشت گیاهان هنگامی که ارتفاع آنها به 15 سانتیمتر رسید بهترین تیمارها در این تحقیق بوده اند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    داراب یزدانی، مهراب، نقدی بادی، حسن علی، اهوازی، مریم، نظری، فاطمه، و عوده محمدعلی، ساجد. (1377). تاثیر سطوح مختلف کودهای شیمیایی ازته و فسفره و مرحله برداشت بر روی عملکرد ماده خشک و روغن در گیاه نعناع Mentha piperita. تهران، ایران: مراکز جهاد دانشگاهی. https://sid.ir/paper/787396/fa

    Vancouver: کپی

    داراب یزدانی مهراب، نقدی بادی حسن علی، اهوازی مریم، نظری فاطمه، عوده محمدعلی ساجد. [Internet]. تاثیر سطوح مختلف کودهای شیمیایی ازته و فسفره و مرحله برداشت بر روی عملکرد ماده خشک و روغن در گیاه نعناع Mentha piperita. تهران، ایران: مراکز جهاد دانشگاهی؛ 1377. Available from: https://sid.ir/paper/787396/fa

    IEEE: کپی

    مهراب داراب یزدانی، حسن علی نقدی بادی، مریم اهوازی، فاطمه نظری، و ساجد عوده محمدعلی، “تاثیر سطوح مختلف کودهای شیمیایی ازته و فسفره و مرحله برداشت بر روی عملکرد ماده خشک و روغن در گیاه نعناع Mentha piperita،” ایران، مراکز جهاد دانشگاهی، 1377. [Online]. Available: https://sid.ir/paper/787396/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی SID
    strs
    دانشگاه امام حسین
    بنیاد ملی بازیهای رایانه ای
    کلید پژوه
    ایران سرچ
    ایران سرچ
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

    فایل موجود نیست

    بازگشت به بالا