در این مقاله اسانس آویشن (Thymus x- porlock) و پونه (Mentha longifolia) با روش تقطیر با بخار استخراج و تاثیر ضد میکروبی آنها با روش های دیسک پلیت و رقت لوله ای در رقت های مختلف ودر چهار مرحله مختلف زمانی مطالعه شد. روغن های فرار موثر در رقت های مختلف در برابر سه رقت مختلف سوسپانسیون باکترایل قرار گرفتند تا حداقل غلظت مهارکنندگی (minimal inhibitory concentration(MIC)) وحداقل غلظت کشندگی (minimal bactericidal concentration(MBC)) آنها تعیین گردد. اسانس آویشن در رقت 1.16 هاله عدم رشد اشرشیاکلی(E.coli) به قطر 17میلی مترو در رقت 1.8هاله عدم رشد استافیلوکوکوس اورئوس (S.aureas) به قطر 22میلی متر را ایجاد کرد. رقت های فوق تا 2 ماه پس از اسانس گیری کیفیت خود را نشان می دهند و در غلظت های بالاتر، به مدت مدید قابل نگهداری و تاثیر گذاری اند. اسانس تازه رقیق نشده پونه با قطر 12 میلی متر هاله ممانعت رشد در خصوص اشرشیاکلی و قطر 23میلی متر در خصوص استافیلوکوکوس اورئوس تا یک ماه پس از اسانس گیری خاصیت باکتریل سیدال دارد. از نظر زمانی مدت تاثیرگذاری اسانسها کوتاه تر بود و در مدت 30 دقیقه بهترین تاثیر خود را نشان دادند. تجزیه و شناسایی ترکیبات اسانس ها نشان می دهد که هر دو اسانس در پنج ترکیب مونوترپنی آلفا- پینن(α-pinene) لیمونن (Limonene)، میرسن(Myrcene)، سابینن (Sabinene) و لینالول (Linalool) مشترک هستند. اسانس آویشن خاصیت باکتریسیدی قوی تری را از خود نشان داد. ترکیبات عمده اسانس آویشن عبارت بودند از (54.52) سینئول- 8 و 1(Cineole-1,8)، (5.03درصد) سابینن هیدرات (Sabinene hydrate)، (7.89درصد) تیمول(Thymol) و ترکیبات عمده اسانس پونه شامل (12.92درصد) ترانس پیپریتول (Trans- Piperitol) (43.96درصد) پیپریتون(Piepritone) می شوند.