جهت تعیین اثرات سطوح افزایش سطوح پودر سویا و مکمل آنزیم فیتاز در جیره بر قابلیت هضم پروتئین، انرژی و ماده خشک و همچنین ترکیبات عناصر لاشه فیل ماهیان جوان، هفت جیره با نیتروژن و انرژی یکسان، حاوی سطوح مختلف پودر سویا (40% و 70%) برای جایگزینی تدریجی با پودر ماهی (جیره شاهد) و سه سطح آنزیم فیتاز: صفر و 1000 و 2000 واحد بین المللی بر کیلوگرم (از فیتاز در جیره شاهد استفاده نشد) آماده شد و ماهیان با سه تکرار و در هر تکرار 10 قطعه ماهی (میانگین وزن 80.65±2.16 گرم) با این جیره های غذایی مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان دوره 8 هفته ای تغذیه با جیره های آزمایشی، تفاوت معنی داری (P<0.05) در قابلیت هضم و ترکیبات عناصر معدنی لاشه در بین ماهیان تغذیه شده به جیره های آزمایشی مشاهده شد. جایگزینی تدریجی پودر ماهی با پودر سویا موجب کاهش معنی داری در قابلیت هضم پروتئین و انرژی و همچنین میزان فسفر و کلسیم لاشه شد (P<0.05). از طرف دیگر قابلیت هضم ماده خشک و میزان منیزیم لاشه تحت تاثیر جیره های غذایی قرار نگرفت (P>0.05). علاوه بر این افزودن آنزیم فیتاز موجب افزایش معنی داری در قابلیت هضم پروتئین و میزان فسفر و کلسیم لاشه شد (P<0.05). تفاوت معنی داری بین اثر جایگزینی، اثر آنزیم فیتاز و اثر متقابل در قابلیت هضم پروتئین، انرژی و ماده خشک و همچنین میزان منیزیم لاشه مشاهده نگردید (P>0.05). اگر چه اثر جایگزینی و اثر آنزیم فیتاز تفاوت معنی داری را در میزان فسفر و کلسیم لاشه نشان دادند (P<0.05). نتایج حاصل بیانگر آن است که جایگزینی پودر ماهی با پودر سویا موجب کاهش قابلیت هضم پروتئین و انرژی و همچنین کاهش میزان فسفر و کلسیم در لاشه فیل ماهیان جوان می شود. از طرف دیگر افزودن مکمل آنزیم فیتاز سبب بهبود قابلیت هضم پروتئین و افزایش میزان فسفر و کلسیم لاشه می شود.