سابقه و هداف: فلزات سنگین آلایندهای شیمیایی پایداری اند که مانند ترکیبات آلی از طریق فرایندهای زیستی تجزیه نمی شوند. وجود غلظت بالای سرب در سبزیجات برگی نظیر کاهو می تواند اثرات زیان باری بر سلامتی انسان داشته باشد. سرب در اثر ابیاری مزارع باپساب فاضلاب های شهری و صنعتی تصفیه نشده حاوی ترکیبات سرب و یا فاضلابهای کشاورزی و همچنین کشت کاهو در مزارع نزدیک جاده های پر تردد به این گیاه راه می یابد. با توجه به مصرف بالای کاهو در جوامع، کنترل میزان سرب آن در حفظ سلامتی مصرف کننده حایز اهمیت است.روش بررسی: مطالعه تحلیلی و نمونه برداری مقطعی است که طی آن بطریق سرشماری هر چهار نوع کاهو مصرفی در شهر کرمان انتخاب و با تهیه 20 نمونه که به طور تصادفی از هریک از چهار نوع کاهو مذکور در سطح شهر برداشت گردید انجام گرفت. نمونه برداری در بازذه زمانی ابتدا و انتهای تابستان سال 1388 انجام شد. پس از آماده سازی میزان سرب موجود در نمونه ها با استفاده از دستگاه جذب اتمی بر اساس روشهای مندرج در کتاب آزمایشات شیمیایی آب و فاضلاب چاپ 2000 اندازه گیری شد.یافته ها: میانگین غلظت سرب در هر یک از چهار نوع کاهو مصرفی و وارداتی به شهر کرمان به ترتیب در کاهوهای دزفول، جهرم، ورامین و یزد برابر 0.02 , 0.05, 0.07,0.03 میکروگرم برگرم بدست آمد.بحث: میانگین غلظت سرب در نمونه کاهوهای مصرفی شهر از حد مجاز توصیه شده در رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت کمتر و از شرایط قابل قبول برای مصارف انسانی برخوردار می باشند. اختلاف معنی داری بین میزان سرب نمونه ها و رهنمود سازمان جهانی بهداشت با توجه به میزان کم مقادیر بدست آمده در مقایسه با حداکثر مجاز مشاهده شد. مقایسه میزان سرب در کاهوهای مورد مطالعه با موارد مشابه آن در ترکیه، کنیا و مصر نشان می دهد که مقادیر سرب در کاهوهای کشورهای یادشده بیشتر از سرب اندازه گیری شده در کاهوهای مصرفی شهر کرمان بوده است.